Preşedintele Klaus Iohannis afirmă, în mesajul transmis de Ziua Europeană de Comemorare a Holocaustului Romilor, că statul român şi-a asumat responsabilitatea pentru "această crimă, un episod întunecat al istoriei noastre", dar aceste drame nu pot fi uitate. "Comemorarea Samudaripenului menţine vie amintirea victimelor, ne obligă să rămânem vigilenţi şi să nu permitem propagarea în societate a mesajelor şi atitudinilor cu caracter rasist, antisemit, discriminatoriu sau xenofob", a arătat el. Iohannis a adăugat că se observă "creşteri îngrijorătoare ale tendinţelor de instigare la ură, ale mesajelor şi comportamentelor discriminatorii şi rasiste". "Declaraţiile cu caracter rasist sau şovin sunt inacceptabile, iar astfel de atitudini şi de manifestări trebuie ferm respinse şi condamnate", a subliniat el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Aducem astăzi un pios omagiu memoriei romilor, celor aproape 500.000 de copii, femei şi bărbaţi victime ale Holocaustului. Familii întregi au pierit în acest genocid, fiind supuse unor brutalităţi îngrozitoare. Gândurile noastre se îndreaptă şi către cei care au supravieţuit ororilor şi urmaşilor acestora", a afirmat Klaus Iohannis, în mesajul transmis de Ziua Europeană de Comemorare a Holocaustului Romilor şi prezentat de Cătălina Galer, consilier de stat - Departamentul Relaţii cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă, în cadrul ceremoniei organizate la Memorialul Victimelor Holocaustului.

El a arătat că în acest an în România se comemorează 80 de ani de la primele deportări ale romilor în Transnistria de către regimul antonescian.

"Aproximativ 25.000 de romi au fost evacuaţi şi condamnaţi să trăiască în condiţii inumane şi insalubre, lipsiţi de hrană şi obligaţi la muncă silnică. Dintre aceştia, nu mai mult de jumătate au avut puterea să supravieţuiască. Statul român şi-a asumat responsabilitatea pentru această crimă, un episod întunecat al istoriei noastre. Nu putem lăsa să cadă pradă uitării imensele drame prin care au trecut aceşti oameni, umilinţele la care au fost supuşi şi traumele suferite. Comemorarea Samudaripenului menţine vie amintirea victimelor, ne obligă să rămânem vigilenţi şi să nu permitem propagarea în societate a mesajelor şi atitudinilor cu caracter rasist, antisemit, discriminatoriu sau xenofob. Fiecare viaţă nimicită în acest cumplit masacru este pentru noi o moştenire de care trebuie să ne îngrijim, dar şi o lumină care ne ghidează paşii pe drumul nostru european", a subliniat şeful statului.

Iohannis a adăugat că, de peste doi ani, România, ca întreaga Europă, se află într-un context dificil, generat de pandemia de COVID-19 şi mai apoi de războiul ilegal dus de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei.

"În această perioadă au fost înregistrate creşteri îngrijorătoare ale tendinţelor de instigare la ură, ale mesajelor şi comportamentelor discriminatorii şi rasiste, mai ales în spaţiul public. Falsificarea, relativizarea sau chiar negarea Holocaustului reprezintă acţiuni menite să intoxice societăţile democratice, să le facă să renunţe la valori şi principii. Declaraţiile cu caracter rasist sau şovin sunt inacceptabile, iar astfel de atitudini şi de manifestări trebuie ferm respinse şi condamnate. Traversăm vremuri complicate şi tocmai de aceea este esenţial ca societatea românească să fie unită, să ofere un exemplu de toleranţă, de acceptare, de apreciere şi de respect faţă de diversitatea etnică şi religioasă", a afirmat el.

Klaus Iohannis consideră că Holocaustul romilor necesită o mai mare atenţie, atât la nivel european, cât şi la nivel naţional.

"Trebuie să ne asigurăm că generaţiile tinere şi cele viitoare cunosc faptul că în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi populaţiile europene de romi au fost persecutate şi ucise. De asemenea, este important ca tinerii să afle cum autorităţile de la acea vreme au acţionat împotriva cetăţenilor săi de etnie romă şi i-au supus unor tratamente crunte şi înjositoare, fiind nevoiţi să îndure foametea, frigul şi boala. Cel mai important instrument prin care ne putem asigura că astfel de acţiuni reprobabile din istorie nu vor fi nicicând privite cu indulgenţă rămâne, în continuare, educaţia. Este imperativ să facem eforturi constante pentru a creşte gradul de conştientizare asupra pericolelor antisemitismului, rasismului, xenofobiei şi urii şi să apărăm şi să promovăm drepturile fundamentale, demnitatea umană, libertatea şi democraţia. Poveştile supravieţuitorilor despre experienţele cutremurătoare pe care le-au trăit ne încurajează şi ne inspiră să fim mai solidari şi deschişi faţă de alte culturi", a continuat şeful statului.

Preşedintele României a subliniat, în mesajul său, că stigmatizarea şi discriminarea minorităţilor trebuie dur sancţionate de către fiecare dintre noi.

"De asemenea, avem datoria de a promova şi cultiva respectul şi grija faţă de semeni. În România de astăzi, membrii comunităţii rome nu trebuie să trăiască cu teama că vor fi supuşi prejudecăţilor sau izolaţi de societate. Astfel, este esenţială existenţa unui cadru legislativ adecvat pentru a preveni şi combate orice fel de act discriminatoriu şi xenofob, precum şi a instrumentelor necesare pentru a acţiona împotriva marginalizării minorităţilor. România este un model regional, fiind printre primele state membre ale Uniunii Europene care au adoptat o strategie naţională pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură", a afirmat el.

Iohannis s-a declarat convins că autorităţile vor continua demersurile de asumare a trecutului.

"De Ziua Europeană de Comemorare a Holocaustului Romilor, am convingerea că autorităţile publice centrale şi locale vor continua, cu responsabilitate şi energie, demersurile de asumare a trecutului dureros, iar societatea românească îşi va întări ataşamentul faţă de valorile europene şi democratice. Fie ca amintirea victimelor să rămână veşnică în inimile noastre!", a încheiat Iohannis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.