Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, duminică, la ceremonia de marcare a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, că acum este mai potrivit ca oricând să ne angajăm la întărirea edificiului european printr-un modern şi consistent proiect de ţară, pe care au datoria să şi-l asume politicienii, oamenii de ştiinţă şi cultură, milioanele de români.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”S-au împlinit 100 de ani de la intrarea României în Marele Război. Este un moment de referinţă pentru istoria noastră, care a făcut posibilă Marea Unire şi a marcat destinul european al României”, a spus Iohannis.

El a amintit că, în vara anului 1916, angajarea României în Marele Război alături de Antantă a fost susţinută de mulţi dintre liderii politici ai vremii, de oameni de cultură şi de milioane de români şi că au urmat ani teribili de război, bătălii şi jertfe, momente de cumpănă şi de sacrificiu.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

”În numele Statului Român, în faţa Monumentului Eroului Necunoscut şi a Memorialului Eroilor Neamului, îmi plec fruntea în memoria celor 800.000 de victime ale Marelui Război, deopotrivă militari şi civili. Nu-i vom uita niciodată!”, a subliniat şeful statului.

Preşedintele a spus că astăzi onorăm curajul şi determinarea Regelui Ferdinand, rămas în memoria naţională drept Întregitorul, dar şi contribuţia Reginei Maria, care, prin stăruinţă şi diplomaţie, a jucat un rol important în recunoaşterea internaţională a victoriei în Marele Război şi a Marii Uniri.

Iohannis a adăugat că un gând de profundă recunoştinţă se îndreaptă către cei care, prin demnităţile şi responsabilităţile civile şi militare pe care le-au avut în momentele cruciale ale verii lui 1916 şi mai apoi pe întreg parcursul războiului, au servit cu devotament interesul naţiunii române.

”La un secol de la Primul Război Mondial, vă chem să îi pomenim pe toţi cei căzuţi în luptă şi care se odihnesc în pământul ţării noastre, indiferent de steagul sub care au luptat şi de limba în care au jurat credinţă acestuia. Fie-le ţărâna uşoară!”, a continuat preşedintele.

Klaus Iohannis a afirmat că, dincolo de momentul istoric, astăzi este cel mai potrivit prilej pentru a înţelege cum un act de viziune, de responsabilitate şi de curaj politic a reprezentat un pas fundamental pentru dezvoltarea şi modernizarea ţării: ”Marea Unire a fost o continuare firească a obiectivelor naţionale majore ale secolului XIX, care au pornit de la asumarea valorilor mişcării paşoptiste şi unirea dintre Principate. Prin participarea la Primul Război Mondial, România dovedea apartenenţa deplină la spaţiul european şi angrenarea ei definitivă în procesele politice ale secolului XX ce aveau să ne contureze destinul. Deciziile şi evoluţiile politice şi militare din spaţiul românesc nu mai puteau fi separate de ceea ce se petrecea în restul Europei. Istoria secolului trecut a întărit această realitate”.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

El a arătat că Primul Război Mondial a fost nu doar un moment de cotitură în istoria Europei şi a lumii, ci şi o piatră de hotar pentru România.

”Trecutul pe care îl evocăm şi jertfele pe care le cinstim sunt prin urmare nu doar subiecte de comemorare, ci şi exemple puternice care ne angajează la responsabilitate pentru prezentul şi viitorul naţiunii noastre. Mesajul transmis fiecărei generaţii de evenimentele dramatice de acum un secol este, înainte de toate, cel de angajament în construirea unei Românii puternice şi demne”, a subliniat preşedintele.

Iohannis a precizat că, din perspectiva experienţei istorice, comemorările Marelui Război ridică întrebări fundamentale pentru prezentul şi viitorul Europei în ansamblu.: ”Se cuvine să reflectăm la moştenirea primită de noi, europenii de astăzi, de la cei care s-au sacrificat în Marele Război, dar şi la proiectele în care se regăsesc valorile şi speranţele generaţiei acestora şi ale urmaşilor lor”.

Preşedintele a spus că România întregită la sfârşitul Primului Război Mondial este proiectul marilor oameni de stat care i-au construit modernitatea în a doua jumătate a secolului XIX şi în prima parte a secolului XX, iar după o perioadă sumbră de jumătate de secol, începând cu 1989 şi mai ales după 2007, valorile şi procesele occidental-europene au devenit fundamentele pe care ne gândim viitorul.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

El a arătat că România a avut în cultura politică occidentală modelul unei democraţii consolidate şi al unui stat de drept funcţional.

Iohannis a menâionat că, în regiunea din care a început în 1914 Primul Război Mondial, România are acum contribuţii importante în asigurarea păcii şi securităţii, în promovarea democraţiei, în fructificarea diversităţii culturale, a dialogului interetnic şi interconfesional.

”Într-o perioadă în care Uniunea Europeană este privită de unii cu scepticism, iar valorile sale sunt puse uneori la îndoială sub tentaţia populismului, radicalismului sau demagogiei, comemorarea Marelui Război aduce cel mai puternic argument în favoarea proiectului european. Acesta ne-a oferit mai mult de 70 de ani de pace. Nu întâmplător, Uniunea Europeană s-a născut chiar în locul tranşeelor de acum un secol. Ea este cel mai amplu proiect politic şi cultural de înţelegere şi dialog între europeni, ca alternativă la ură şi dezbinare, un angajament de solidaritate, unitate şi coerenţă în faţa problemelor externe şi interne cu care se confruntă. Consolidarea Uniunii Europene este însă un proces continuu şi depinde de capacitatea fiecărei generaţii de a contribui cu o viziune care să susţină această construcţie comună”, a subliniat şeful statului.

Preşedintele a adăugat că ”acum este mai potrivit ca oricând să ne angajăm la întărirea edificiului european printr-un modern şi consistent proiect de ţară”.

”Este un efort pe care, la fel ca în urmă cu 100 de ani, avem datoria să ni-l asumăm cu toţii: politicieni, oameni de ştiinţă şi cultură, milioane de români. Ca legatari ai generaţiei de la 1916 şi la un secol de la sacrificiul ei, este responsabilitatea noastră să facem ca acest proiect să adauge forţă, substanţă şi unitate Europei şi să pună bazele unei dezvoltări pe termen lung a României”, a încheiat Klaus Iohannis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.