Preşedintele Klaus Iohannis solicită demiterea imediată a miniştrilor Carmen Dan şi Teodor Meleşcanu. Preşedintele a anunţat înfiinţarea unei comisii mixte la Administraţia prezidenţială pentru rezolvarea problemelor de la vot şi a spus că politic cei care au organizat prost alegerile trebuie să plătească cu funcţia. Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat miercuri seară, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, că „preşedintele are dreptul să îşi exprime orice opinie, dar când vorbeşte despre o demitere trebuie să aibă o bază pentru a cere demisia cuiva nu doar pe bază de gânduri, întrebări, presiuni şi aşa mai departe”. La rândul ei, Carmen Dan a declarat, miercuri seară, că îşi va depune demisia din funcţia de ministru de Interne doar când partidul îi va cere acest lucru. "Nu imi voi da demisia nici imediat, nici imediat", a spus Dan.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 21:20 - Carmen Dan: Nu îmi voi da demisia nici imediat, nici imediat

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat, miercuri seară, că îşi va depune demisia din funcţie doar când partidul îi va cere acest lucru. "Nu imi voi da demisia nici imediat, nici imediat", a spus Dan.

"Declaraţia de astăzi a preşedintelui Iohannis mă determină să prezint câteva motive pentru care solicitarea preşedintelui este nejustificată", a afirmat Carmen Dan, într-o declaraţie de presă susţinută miercuri seară.

Ea a spus că MAI a avut ca atribuţie asigurarea siguranţei votului în ţară.

"Are cineva indicii că votul în ţară a fost nejustificat? Dacă da, PNl a câştigat un vot fraudat? Nu au existat situaţii în planul ordinii publice care să influenţeze siguranţa votului", a afirmat Carmen Dan.

Ea a subliniat că Guvernul nu a organizat mai puţine secţii în ţară decât la alte alegeri şi "nici nu a înfiinţat secţii ascunse prin cătune, aşa cum specula propaganda dreptei".

Carmen Dan a precizat că au fost 18.730 secţii de votare la alegerile europarlamentare, faţă de 18.626 organizate de tehnocraţi.

"Nu e surpriză că domnul preşedinte îmi cere demisia. Nu e prima dată şi e de notorietate această idee fixă. Politic îi răspund că nu mă impresionează astfel de cereri urgente chiar dacă acestea sunt dublate de riscul unor dosare penale. De fiecare dată o demisie din funcţie o voi depune numai atunci când partidul din care fac parte mi-o va cere. Am discutat cu doamna prim-ministru după ce am ascultat declaraţia preşedintelui şi mă văd nevoită să-l dezamăgesc: nu îmi voi da demisia nici imediat, nici imediat", a mai spus Carmen Dan.

Potrivit ministrului, tabletele au fost folosite de personal instruit de STS.

UPDATE 18:45 - Meleşcanu: Când vorbeşte despre o demitere, preşedintele trebuie să aibă o bază pentru a cere demisia cuiva

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat miercuri seară, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, că „preşedintele are dreptul să îşi exprime orice opinie, dar când vorbeşte despre o demitere trebuie să aibă o bază pentru a cere demisia cuiva nu doar pe bază de gânduri, întrebări, presiuni şi aşa mai departe”. Meleşcanu a spus că nu demisionează.

Întrebat cine este vinovat pentru scandalul iscat în străinătate la alegerile europarlamentare şi referendum, ministrul de Externe a spus că vinovat de votul în străinătate este preşedintele Iohannis.

„La două săptămâni după ce am stabilit care sunt secţiile de votare, la propunerea ambasadelor şi la solicitările unor misiuni diplomatice de către un număr semnificativ de cetăţeni români, dânsul a anunţat că facem referendumul în aceeaşi zi. În consecinţă nu au putut să voteze toţi oamenii, mai ales în secţiile aglomerate (...). Nu eu am făcut secţiile de votare”, a spus Meleşcanu.

 

UPDATE Preşedintele Iohannis a precizat că, marţi, la Bruxelles, „foarte mulţi lideri europeni au apreciat foarte, foarte, pozitiv rezultatele referendumului” şi a menţionat că este de multă vreme încoace primul referendum din UE care a reuşit.

„Datorită vouă, dragi români, şi aceste felicitări le-am primit în numele românilor, în adevăratul sens al cuvântului. În Europa, românii contează, România contează şi după rezultatele de la referendum aţi primit felicitări de la cei mai importanţi lideri europeni”, a adăugat preşedintele.

Klaus Iohannis a menţionat că au răspuns „Da” la întrebările de la referendum 6,4 milioane de români. „Este un rezultat extraordinar de bun, care readuce România în normalitatea europeană. E un foarte mare succes, care vi se datorează vouă, dragi români”, a continuat el.

„Însă, cu toate aceste veşti bune, pozitive, nu trebuie să trecem cu vederea problemele grave care au apărut în timpul votării: problemele grave în organizarea acestor două tururi de scrutin, am avut probleme şi în ţară. Foarte mulţi români s-au arătat revoltaţi că au trebuit să stea la coadă şi în ţară. (...) Se vede că întreaga organizare a fost gânită pentru inhibarea votului, şi nu pentru încurajarea votului. Am spus înainte că PSD se pregăteşte să boicoteze referendumul”, a mai declarat şeful statului.

Preşedintele a precizat că probleme extrem de grave au fost la secţiile de votare din străinătate.

„Aceste probleme trebuie rezolvate urgent pentru că vine următorul tur de scrutin, în toamna acestui an vin prezidenţiale, şi, fiindcă nu am încredere în Guvern să găsească soluţii rapide şi corecte, voi înfiinţa la nivelul Administraţiei prezidenţiale o comisie mixtă care va începe să lucreze. Îi voi invita pe toţi cei care au atribuţii în domeniu. Rolul acestei comisii este de a identifica problemele majore, de a identifica soluţii şi de a propune aceste soluţii autorităţilor care pot veni cu reglementări: Parlament, Guvern, AEP, în principal”, a anunţat preşedintele Iohannis.

Klaus Iohannis a susţinut că, după atâtea probleme, trebuie să existe şi urmări politice.

„Cei care nu au organizat corespunzător sau chiar au organizat intenţionat prost aceste alegeri trebuie să plătească cu funcţia. Atenţie, vorbesc de urmarea politică. Că ulterior se găsesc şi alte probleme este o chestiune pe care o vom discuta după ce există prima analiză. Aşadar, fiindcă nu au ştiut să-şi dea demisia de onoare, solicit demiterea imediată a ministrului de Externe şi a doamnei ministru de Interne. Imediat însemnând imediat!”, a încheiat preşedintele.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.