Preşedintele Klaus Iohannis le-a spus, marţi, noilor magistraţi că învestirea lor are loc într-un moment în care actul de justiţie este pus la îndoială tocmai de cei chemaţi să răspundă în faţa legii, dar că ”această tentativă” nu trebuie să îi influenţeze şi nu trebuie să îi abată de la principiile integrităţii. Preşedintele a subliniat că de tăria lor de caracter depinde înfăptuirea actului de justiţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele i-a primit pe absolvenţii Institutului Naţional al Magistraturii (INM), cărora le-a spus că se dedică unei profesii atât de nobile pornind pe un drum cu o semnificaţie aparte, întrucât profesia lor presupune construirea de caratere morale pentru societate.

”Prin importanţa funcţiei, sunteţi şi trebuie să rămâneţi modele de comportament. (...) Conduita, integritatea şi profesionalismul de care veţi da dovadă constituie sursa legitimităţii serviciului public al justiţiei”, a continuat Klaus Iohannis.

Şeful statului a subliniat faptul că aceştia şi-au ales o meserie strâns legată de parcursul democratic al statului şi s-au angajat pe un drum care presupune multă responsabilitate în serviciul public.

”Învestirea dumneavoastră în funcţie survine într-un moment în care actul de justiţie este pus la îndoială public tocmai de acele persoane care sunt chemate să răspundă în faţa legii. Această tentativă nu trebuie să vă influenţeze şi nu trebuie să vă abată de la principiile constituţionale ale legalităţii, imparţialităţii şi egalităţii, principii care vă guvernează activitatea. Sunteţi în prima linie a apărării principiilor fundamentale pe care se consolidează orice stat de drept autentic. Nu uitaţi niciun moment că şi de tăria dumneavoastră de caracter depinde bunul mers al justiţiei din România”, a afirmat preşedintele Iohannis.

Klaus Iohannis le-a spus tinerilor magistraţi că în aceste eforturi nu sunt singuri.

”Aşa cum am transmis şi colegilor din promoţiile anterioare, reafirm deplina mea susţinere pentru îndeplinirea misiunii dumneavoastră. Alături de noi sunt românii, care şi-au arătat susţinerea pentru o justiţie independentă şi dreaptă, pentru o societate în care corupţia este combătută şi în care nimeni nu este mai presus de lege, iar drepturile şi libertăţile fundamentale sunt garantate şi protejate. Profesionalismul, integritatea şi dedicarea dumneavoastră sunt doar câteva elemente care dau încredere cetăţenilor că vor trăi într-o societate mai bună”, a adăugat şeful statului.

Preşedintele a menţionat faptul că anul 2018 are o semnificaţie specială pentru noi, românii, fiind anul în care aniversăm Centenarul Marii Uniri.

”O naţiune nu poate exista în afara Dreptului, cum nu poate trăi fără teritoriu sau fără limbă. Pentru o naţiune care aspiră la un viitor demn, legea şi independenţa celor care se află în slujba justiţiei nu sunt negociabile şi nici tranzacţionabile. Magistraţii reprezintă, prin aceasta, unul dintre pilonii care nu lasă generaţiile să se irosească în permanente şi falimentare reînceputuri”, a încheiat Klaus Iohannis.

La ceremonie a fost prezent şi ministrul Justiţiei, fiind prima întâlnire între Klaus Iohannis şi Tudorel Toader după izbucnirea scandalului privind DNA. De asemenea, au participat preşedintele CCR, Valer Dorneanu, preşedintele CSM, Simona Marcu, preşedintele ICCJ, Cristina Tarcea, procurorul general Augustin Lazăr.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.