Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că, luni la Riga, că România, ca ţară gazdă a viitorului Summit Iniţiativa Celor Trei Mări şi a Forumului de Afaceri anul viitor, va analiza toate posibilităţile prin care Iniţiativa poate ajuta Ucraina. „În mod deosebit, ne vom concentra asupra proiectelor de interconectare la care Ucraina ar putea participa, ca partener al Iniţiativei”, a adăugat şeful statului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Ne-am întâlnit astăzi într-un moment cheie pentru continentul european, inclusiv pentru întreaga regiune a Celor Trei Mări, pe fondul agresiunii premeditate, nejustificate, neprovocate şi ilegale a Federaţiei Ruse în Ucraina. În acest context complex, miza Summitului de astăzi depăşeşte cadrul obiectivului nostru central privind dezvoltarea regiunii printr-o mai bună interconectare a economiilor noastre. Astfel, acesta reflectă şi unitatea noastră în reafirmarea hotărâtă a valorilor şi a intereselor noastre comune. Astăzi am analizat modul în care Iniţiativa trebuie să se poziţioneze în actualul context de securitate european, în special contribuţia pe care poate să o aducă, prin implementarea proiectelor strategice de interconectare, în cele trei domenii de bază: transport, energie şi digital. Astfel, este important să recalibrăm răspunsul nostru multidimensional, concentrându-ne, în acelaşi timp, pe îndeplinirea obiectivelor de bază ale Iniţiativei”, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis, într-o conferinţă de presă comună susţinută luni la Riga, împreună cu preşedinţii Letoniei şi Poloniei, după Summitul Iniţiativei Celor Trei Mări.

Şeful statului a amintit şi de faptul că preşedintele Zelenski s-a adresat, în deschiderea Summitului, liderilor Iniţiative celor Trei Mări cu mesajul clar că Ucraina are nevoie de sprijinul Iniţiativei şi al statelor participante.

„În acest context, am reiterat sprijinul pe care România îl acordă Ucrainei şi cetăţenilor săi pe multiple planuri, atât prin demersuri bilaterale, cât şi în cadru multilateral – aspecte pe care le-am transmis şi direct preşedintelui Zelenski cu prilejul vizitei pe care am efectuat-o săptămâna trecută la Kiev, alături de preşedintele Macron, Cancelarul Scholz şi prim-ministrul Draghi. Ca ţară gazdă a viitorului Summit şi a Forumului de Afaceri al Iniţiativei, România va analiza toate posibilităţile prin care Iniţiativa poate ajuta Ucraina. În mod deosebit, ne vom concentra asupra proiectelor de interconectare la care Ucraina ar putea participa, ca partener al Iniţiativei. În acelaşi timp, România are convingerea fermă că şi Republica Moldova şi Georgia – care, la fel ca Ucraina, se află pe acelaşi drum către Uniunea Europeană – trebuie să primească acelaşi sprijin din partea noastră, pentru că rezilienţa lor este greu încercată în aceste momente. Prin toate aceste acţiuni, România va continua să contribuie la reducerea decalajelor de dezvoltare şi la consolidarea rezilienţei în regiunea Celor Trei Mări, în beneficiul prosperităţii cetăţenilor noştri, inclusiv ca răspuns concret la provocările de astăzi de la graniţele noastre”, a completat preşedintele Iohannis. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.