Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că Avocatul Poporului i-a promis că va analiza cu celeritate OUG privind modifcarea codurilor penale şi şi-a exprimat speranţa că mâine sau poimâine acesta va lua decizia corectă în privinţa sesizării CCR. Iohannis a susţinut că există precedent şi că OUG poate fi atacată la Curte de Avocatul Poporului chiar dacă prevederile acesteia nu au intrat în vigoare. Preşedintele a mai spus că, dincolo de argumentele juridice, Avocatul Poporului trebuie să se uite şi în jur, la faptul că România este revoltată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am avut o discuţie, zic eu bună, cu Avocatul Poporului. I-am explicat de ce, după părerea mea, este absolut necesar să sesizeze CCR, în principal pe lipsă de motive de urgenţă, pe probleme de fond”, a spus Iohannis la ieşirea de la întâlnirea cu Avocatul Poporului.

Preşedintele a menţionat că ştie că s-a vehiculat miercuri dimineaţă că Avocatul Poporului nu poate să intervină, fiind anumite articole care încă nu intră în vigoare.

”Împreună cu juriştii de la Administraţia Prezidenţială am căutat documente şi am găsit. Există un precedent din octombrie 2013, când Avocatul Poporului de atunci a atacat o ordonanţă pe insolvenţă, pe data de 9 octombrie, cu toate că ea a fost dată cu intrare în vigoare pe 25 octombrie, iar CCR la vremea respectivă a decis că este corectă sesizarea. Deci, se poate fără niciun fel de problemă şi, făcând uz de acest precedent, să se atace această OUG”, a precizat şeful statului.

”Aceste date le-am pus la dispoziţia Avocatului Poporului, care a promis că va analiza cu celeritate situaţia şi speranţa mea este că până mâine sau poate până poimâine va lua decizia corectă şi va sesiza CCR”, a mai declarat preşedintele Iohannis.

Klaus Iohannis a precizat că Avocatul Poporului va trebui ca, în afară de situaţia pur juridică, ”să se uite puţin şi în jur, să vadă că România este revoltată”

”Sunt mii şi mii de oameni în stradă. Aceste lucruri nu pot fi ignorate şi nu pot fi explicate prin faptul că şi în alte ţări au fost proteste. Aceste proteste sunt la noi, sunt în România, în România este atacat statul de drept şi aici trebuie făcută ordine”, a subliniat preşedintele.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat, miercuri dimineaţă, că instituţia nu poate ataca la Curtea Constituţională OUG de modificare a codurilor penale decât după ce aceasta intră în vigoare şi că lasă în competenţa celor care pot sesiza CCR în acest caz cu un conflict de natură constituţională.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.