Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că există promisiuni ca până la sfârşitul acestui an interconectorul dintre Grecia şi Bulgaria să fie funcţional. "(...) atunci evident că putem, via Bulgaria, să beneficiem de gaz lichefiat care se va descărca în portul din Grecia. Pe de altă parte, se lucrează şi la alte rute alternative de aprovizionare cu gaz şi suntem în negocieri avansate cu mai multe surse. Este evident că, până începe iarna '22-'23, trebuie să avem alternative viabile care ne asigură gazul pentru iarna următoare", a punctat Iohannis.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Klaus Iohannis şi preşedintele bulgar Rumen Radev au fost întrebaţi, marţi, în cât timp cred că va fi operaţional interconectorul de gaze din Grecia şi Bulgaria şi cât ar putea acesta diminua dependenţa de gazul din Rusia.

"Am discutat această chestiune cu premierul Mitsotakis (Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei - n.r.) (...) şi avem promisiuni ca până la sfârşitul acestui an interconectorul să fie funcţional şi atunci evident că putem, via Bulgaria, să beneficiem de gaz lichefiat care se va descărca în portul din Grecia. Pe de altă parte, se lucrează şi la alte rute alternative de aprovizionare cu gaz şi suntem în negocieri avansate cu mai multe surse. Este evident că, până începe iarna '22-'23, trebuie să avem alternative viabile care ne asigură gazul pentru iarna următoare", a declarat Klaus Iohannis.

La rândul său, Rumen Radev a afirmat că există o întârziere de mai mulţi ani între Grecia şi Bulgaria, dar se lucrează intens pentru a recupera această întârziere.

El a explicat că există promisiuni ca să se încheie până la 1 iulie anul acesta şi speră ca acest lucru să se întâmple.

"Cu privire la cantităţi, capacitarea iniţială este de 3 miliarde metri cubi pe an, este, de fapt, consumul anual al Bulgariei şi poate creşte până la 5 miliarde. Iar din câte ştiu eu, în România este peste 11 miliarde de metri cubi pe an. Aşa că avem opţiuni variabile. Putem folosi alte conducte între Bulgaria şi Turcia, între Grecia şi Bulgaria, dar trebuie să ne gândim în viitor pentru a creşte capacităţile interconectorului între Grecia şi Bulgaria ca să putem permite unei cantităţi mai mari să treacă prin Bulgria. Bulgaria a achiziţionat 20% din terminalul din Alexandroupoli (...) dar trebuie să lucrăm mai intens în realizarea acrstor proiecte. (...) Nu putem să ne mai gândim doar la conectivitatea bilaterală între Bulgaria şi România, ar trebui să privim acest lucru într-un cuprins mai larg: România, Bulgaria, Grecia, spre Turcia şi să căutăm posibilităţile cele mai bune, dar dorinţa mea este ca fluviul Dunărea să nu ne despartă, geografic, să ne unească", a declarat preşedintele bulgar.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.