Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că tot sistemul de achiziţii trebuie reevaluat, pentru că este complicat, afirmând că nici achiziţiile de tablete nu au putut fi făcute pentru că metodele sunt complicate. El a comentat că ”nu e vorba de tablete cu care să zboare pe Marte, e vorba despre nişte tablete cu care copiii să poată face şcoală”. În legătură cu faptul că există 5000 de şcoli fără acces la internet, preşedintele a precizat că accesul la internet nu se rezolvă de Guvern, se rezolvă de către operatorii privaţi. Klaus Iohannis a ţinut să precizeze că, având în vedere problemele legate de deschiderea şcolii, „rezultatul este unul neaşteptat de pozitiv”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Poate faptul că începe şcoala în campanie nu este aşa rău, fiecare primar are ambiţia să arate că se implică. Sunt convins că şi pentru excepţii se vor găsi soluţii în zilele următoare. Nu este posibil ca de aici, din Capitală, să se rezolve problemele fiecărei şcoli din fiecare comunitate, problemele se rezolvă cel mai bine acolo unde apar şi sunt convins că soluţii se vor găsi”, a declarat preşedintele.
 
În ceea ce priveşte faptul că 5000 de şcoli care nu acces la internet, Iohannis a subliniat că accesul la internet nu se rezolvă de Guvern, se rezolvă de operatorii privaţi şi că se lucrează şi la această chestiune, au fost mai multe discuţii cu operatorii şi pe parcurs lucrurile se vor rezolva
El a precizat că având în vedere problemele legate de deschiderea şcolii „rezultatul este unul neaşteptat de pozitiv”.
„Iată un efort comun, neobişnuit, intens, admirabil pentru care am ţinut să mulţumesc celor implicaţi”, a adăgat el.
Preşedintele s-a referit şi la faptul că încă nu a fost realizată achiziţia de tablete.
 
”În măsura în care nu s-a realizat achiziţia din motive birocratice sau altele, ne confruntăm cu o situaţie nesatisfăcătoare care trebuie rezolvată cât se poate de repede. Guvernul şi autorităţile locale vor lucra să aibă tablete în 15 sau in 16 sau în 17 septembrie, pentru că pandemia nu va trece aşa devreme. Momentan se lucrează la achiziţii prin autorităţile locale. Dacă nu se poate prin autorităţile  locale, vor fi găsite metode alternative de achiziţii de loturi mici”, a explicat Klaus Iohannis.
Preşedintele a fost întrebat şi în legătură cu faptul că elevii de clasa a VIII-a încep anul şcolar fără manualul de Limba Română, contractul nefiind încă acordat deşi demersurile au început în urmă cu 9 luni.
 
„Evident că sunt nemulţumit. Însă nemulţumirea nu se îndreaptă punctual asupra cuiva care nu a reuşit să contracteze manualul. Întregul sistem pare că nu funcţionează. Uitaţi-vă la tot felul de achiziţii care nu au fost făcute pentru că metodele sunt atât de complicate încât şi Guvernul nu a putut achiziţiona tablete.  Nu e vorba de tablete cu care să zboare pe Marte, e vorba despre nişte tablete cu care copiii să poată face şcoală.Cred că întregul sistem de achiziţii trebui reevaluat, trebuie găsite metode prin care aceste achiziţii să fie corecte. Să fie contestabil, dar totul să se petreacă în termen rezonabil de scurt. Problema cu manualele este veche, ne arată că tot sistemul este prost gândit, nu funcţionează. Am pretenţia ca după alegerile parlamentare, nu neapărat să implementăm România educată, dar să facem lucrurile în aşa fel încât achiziţiile să fie făcute la timp”, a declarat Iohannis.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.