Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi legea pentru modificarea actului normativ 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, informează Administraţia Prezidenţială. Legea prevede ca Ministerul Agriculturii, al Sănătăţii, al Mediului, precum şi autorităţile administraţiei publice locale desfăşoară anual, în special în perioada de vegetaţie a buruienii ambrozia, campanii de informare şi conştientizare în media, on-line şi în formă scrisă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor stabilesc şi actualizează, ori de câte ori este necesar, procedura de distrugere a buruienii ambrozia, măsurile ce se impun pentru limitarea ariei de extindere a acestei specii invazive şi metodele de îndepărtare şi eradicare a acestei plante”, mai arată actul normativ promulgat de şeful statului. 

De asemenea, legea prevede creşterea amenzilor pentru cei care nu respectă prevederile pentru combaterea ambroziei.

„Constituie contravenţie nerespectarea prevederilor din avertisment de către proprietarii sau deţinătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcţii, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice şi cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice”, potrivit sursei citate.

Verificarea şi constatarea nerespectării de către proprietarii sau deţinătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcţii, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole, precum şi aplicarea sancţiunilor sunt făcute de către „autorităţile administraţiei publice locale pe a căror rază teritorială se face controlul, prin personal împuternicit de primar, de către poliţişti locali sau de către comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu”, arată textul promulgat.

Proiectul de lege a fost adoptat decizional de Camera Deputaţilor pe 24 iunie şi trimis în aceeaşi zi la promulgare.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.