Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea privind completarea şi depunerea declaraţiei de avere în format electronic, informează Administraţia Prezidenţială. Din 2022, declaraţiile de avere şi de interese trebuie să fie depuse în format electronic, potrivit actului normativ promulgat de şeful statului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Actul normativ completează Legea nr.176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr.144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative.

„Până la data de 31 decembrie 2021, persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) pct. 1 – 38 pot completa şi depune declaraţiile de avere şi de interese şi în format electronic, certificate cu semnătură electronică calificată, iar acestea se trimit Agenţiei Naţionale de Integritate prin mijloace electronice de transmitere la distanţă. Procedura de transmitere la distanţă a declaraţiilor de avere şi de interese, precum şi condiţiile în care aceasta se realizează se aprobă prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Integritate”, prevede legea promulgată de preşedintele României. 

De asemenea, de la data de 1 ianuarie 2022, „persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), cu excepţia celor prevăzute la art. 1 alin. (1) pct. 39, au obligaţia de a completa şi depune declaraţiile de avere şi de interese în format electronic”.

Declaraţiile depuse în format electronic au acelaşi regim ca cele depuse în format hârtie, fiind transmise aceloraşi persoane şi entităţi, iar acestea vor urma apoi procedurile prevăzute de lege, potrivit actului normativ.

Proiectul de lege menţionat a fost adoptat de către Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, pe 10 iunie şi trimis în aceeaşi zi şefului statului spre promulgare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.