Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care persoanelor persecutate politic de dictatura instaurată din data de 6 martie 1945, precum şi cele deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, au dreptul la o indemnizaţie lunară de 350 lei, pentru fiecare an de internare abuzivă în spitalele de psihiatrie sau de domiciliu obligatoriu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Persoanele care s-au aflat în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. c) şi d) au dreptul la o indemnizaţie lunară de 350 lei pentru fiecare an de internare abuzivă în spitalele de psihiatrie sau de domiciliu obligatoriu, indiferent dacă sunt sau nu sunt pensionate”, arată actul normativ iniţiat de mai mulţi deputaţi şi senatori UDMR şi promulgat, joi, de şeful statului. 

Articolul 1 alin. (1) al Legii în vigoare, la care face referire actul normativ promulgat, prevede: „Constituie vechime în muncă şi se ia în considerare la stabilirea pensiei şi a celorlalte drepturi ce se acordă, în funcţie de vechimea în muncă, timpul cât o persoană, după data de 6 martie 1945, pe motive politice: c) a fost internată în spitale de psihiatrie; d) a avut stabilit domiciliu obligatoriu”.

Proiectul legislativ a fost adoptat, pe 17 iunie, de către Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional şi trimis în aceeaşi zi spre promulgare.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.