Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, joi, la evenimentul care a marcat 30 de ani de la ”Fenomenul Piaţa Universităţii” că este indignat de faptul că ”Dosarul Mineriadei” trenează de 30 de ani. ” Consider că este o ruşine şi o jignire profundă faţă de toţi cei care au luptat”, a declarat şeful statului, precizând că ”dreptatea nu este un moft, ci este, în acest caz, o urgenţă majoră”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi, la o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii universitare de la Universitatea din Bucureşti, la 30 de ani de la ”Fenomenul Piaţa Universităţii”

”Vă mulţumesc pentru invitaţia de a marca împreună, în condiţii cu totul deosebite, 30 de ani de la ceea ce a însemnat „Fenomenul Piaţa Universităţii”. Evenimentul de astăzi marchează istoria unui început. Abia ieşită de sub tirania comunistă, în România aveau loc, acum trei decenii, mişcări civice de amploare împotriva celor care, cu chipuri noi, dar cu apucături vechi, preluaseră puterea. Frustrarea şi nemulţumirile oamenilor care invadau pieţele centrale ale marilor oraşe erau alimentate de noua conducere a statului, instalată în 1990, care s-a deghizat rapid în apărătoare a democraţiei şi care promitea respectarea drepturilor şi valorilor europene.”, a afirmat şeful statului.

Acesta a precizat că ”cei din stradă nu erau însă amnezici şi nici nu puteau fi păcăliţi uşor”.

”Ei au observat imediat cum nomenclaturişti ai defunctului Partid Comunist au încercat să confişte tot ceea ce câştigaseră românii prin vărsare de sânge în Decembrie 1989: dreptul la o viaţă democratică autentică şi reconectarea cu valorile Europei regăsite. Fenomenul Piaţa Universităţii a reprezentat, totodată, catalizatorul dezvoltării şi consolidării societăţii civile, a conştiinţei civice şi descoperirea sensurilor libertăţii. Aşa-numita „golaniadă” a fost, de fapt, o lecţie de democraţie autentică. Cei care au răspuns cu violenţă extremă unor dorinţe legitime pentru o nouă ordine socială şi politică şi pentru alinierea în rândul democraţiilor occidentale au refuzat să înţeleagă că idealurile şi aspiraţiile nu pot fi nicicând strivite sau anihilate, pentru că ele nu dispar niciodată. Acest lucru, atât de simplu, nu l-au înţeles”, a mai afirmat şeful statului.

Acesta a făcut referire şi la ”Dosarul Mineriadei”.

”Nu pot vorbi despre „Fenomenul Piaţa Universităţii” fără să amintesc o restanţă majoră a societăţii româneşti. Constat iarăşi, cu indignare, că „Dosarul Mineriadei” trenează de 30 de ani. Vinovaţii pentru pierderile de vieţi omeneşti şi pentru cele peste o mie de victime sunt încă necunoscuţi. Consider că este o ruşine şi o jignire profundă faţă de toţi cei care au luptat, cu mâinile goale, pentru câştigarea libertăţii, faţă de urmaşii acestora şi faţă de întreaga societate. Justiţia are obligaţia de a face lumină, după atât de mulţi ani”, a mai declarat Iohannis.

Potrivit acestuia, ”dreptatea nu este un moft, ci este, în acest caz, o urgenţă majoră”.

”Fac, aşadar, un apel la toţi cei responsabili de soarta acestui dosar: faceţi dreptate! Românii au nevoie de acest act de justiţie pentru odihna veşnică a celor ucişi, pentru urmaşi, precum şi pentru reconcilierea cu trecutul şi garantarea unei societăţi sănătoase pentru generaţiile viitoare. Sunt unii care continuă să spună că a face dreptate nu mai ajută pe nimeni astăzi. Ei uită însă un lucru fundamental: România democratică şi europeană s-a clădit în toţi aceşti 30 de ani pentru că au existat oameni care au luptat, care au crezut în forţa celor mulţi şi de bună-credinţă de a produce schimbare. Suntem datori să le fim veşnic recunoscători şi să continuăm să apărăm statul de drept şi valorile democratice. Avem obligaţia să respingem ferm şi să sancţionăm orice tentativă de ducere în derizoriu a istoriei şi a memoriei tuturor celor care şi-au dat viaţa pentru libertate şi democraţie”, a mai declarat preşedintele.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.