Ioana Mihăilă şi Vlad Voiculescu, foşti miniştri ai Sănătăţii, au adresat o scrisoare deschis preşedintelui Klaus Iohannis în care îi reproşează faptul că a chemat liderii coaliţiei la Cotroceni în perspectiva modificării proiectului şi scoaterii obligativităţii certificatului verde la locul de muncă. Aceştia îi spun şefului statului că vine valul al cincilea al pandemiei COVID-19 şi „este imposibil de înţeles de ce lăsaţi autorităţile sanitare fără un instrument vital de combatere a infectărilor şi de susţinere a vaccinării”. Ei adaugă că susţin propunerea lui Alexandru Rafila şi îi cer ministrului Sănătăţii să nu cedeze presiunilor preşedintelui Iohannis cu privire la certificatul verde.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Redăm mai jos scrisoarea deschisă, integrală a Ioanei Mihăilă şi lui Vlad Voiculescu către şeful statului:

„Domnule preşedinte Klaus Iohannis,

Aflăm că aţi chemat liderii coaliţiei la ordine şi că, în urma acestei întâlniri, ar urma să fie modificată Legea Certificatului Verde. Fără obligativitatea certificatului la locul de muncă, această lege este lipsită de conţinut.

Domnule preşedinte, valul al cincilea al pandemiei COVID-19 bate la uşă. Este imposibil de înţeles de ce lăsaţi autorităţile sanitare fără un instrument vital de combatere a infectărilor şi de susţinere a vaccinării.

Sperăm, domnule preşedinte, că nu v-aţi speriat de agresivitatea cu care s-a protestat, la Parlament, împotriva acestei legi. Sunteţi şeful politicii de securitate a României, ar fi extrem de grav să cedaţi doar de la atât. Trebuie să găsiţi tăria de a face ce trebuie, tărie pe care au avut-o atâţia lideri europeni!

Bilanţul dumneavoastră de lider al unei ţări care trece printr-o pandemie este ruşinos.

În valul al doilea al pandemiei aţi acceptat manipularea datelor pandemiei înaintea alegerilor, pentru a avantaja partidul la conducere.

În luna ianuarie, aţi forţat prioritizarea “specialilor” şi a “esenţialilor” înaintea celor bătrâni şi a celor bolnavi.

În luna mai aţi lansat Marea Relaxare şi aţi refuzat să condiţionaţi ridicarea restricţiilor de rata de vaccinare din comunităţi.

În iunie aţi anunţat că am învins pandemia.

V-am propus în luna iulie instituirea certificatului verde pentru acces în spaţii neesenţiale, în weekend. Aţi refuzat împreună cu fostul premier Florin Cîţu să auziţi de aşa ceva. Era vară, iar Cîţu trebuia să fie popular la alegerile interne ale PNL.

Acum, după ce aţi cooptat PSD în guvern, blocaţi o măsură care poate fi salvatoare pentru România. Înţelegem că ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, nu este de acord cu schimbarea proiectului de lege — pe care el însuşi l-a propus.

Suntem în partide şi tabere diferite de data asta, dar sănătatea românilor nu are voie să fie subiect de politică partinică. De aceea, susţinem propunerea domnului Rafila, căruia îi cerem ferm să nu cedeze în faţa presiunilor dumneavoastră, domnule preşedinte.

Nu repetaţi greşelile din valurile trei şi patru ale pandemiei, când aţi refuzat alături de fostul premier Cîţu orice măsuri menite să protejeze viaţa oamenilor. Greşelile dumneavoastră au fost plătite scump de români.

Înţelegem că sunteţi la ultimul mandat, dar asta nu înseamnă să daţi foc ţării doar pentru că oricum nu mai puteţi fi ales.

Nu vă aliaţi cu extremiştii din această ţară. Istoria vă va ţine minte drept preşedintele morţilor, preşedintele responsabil pentru numărul cel mai mare morţi raportat la populaţia ţării din toată Europa, preşedintele iresponsabil care a negat românilor şansa să scape mai repede de această pandemie.

Refuzăm să credem, domnule preşedinte, că sunteţi de acord cu afirmaţii de tipul „Imunitatea colectivă se câştigă cu morţi, ca şi libertatea în 1989”.

E drept, nu o spuneţi, dar acţiunile dumneavoastră vorbesc de la sine şi trădează nu doar lipsa oricărui sentiment faţă de români, dar şi apropierea pe care o aveţi faţă de extremiştii din această ţară.

Ajunge, domnule Klaus Iohannis. E vremea să susţineţi măsurile care salvează vieţi şi care ajută această ţară să depăşească pandemia, măsurile care sunt în favoarea românilor. Vă rugăm să aveţi tăria adevăraţilor lideri europeni din ţări care au ales să îşi protejeze cetăţenii.

Ioana Mihăilă şi Vlad Voiculescu
Foşti miniştri ai Sănătăţii”.

Coaliţia de guvernare a discutat, joi, la Guvern, despre proiectul de lege pentru introducerea certificatului verde, însă PNL şi PSD nu au reuşit să ajungă la un acord, astfel că şansele ca acesta să mai fie implementat până la finalul acestui an, cum îşi dorea Executivul, sunt foarte mici. Este posibil ca Guvernul să renunţe la ideea de a mai trimite de urgenţă proiectul în Parlament.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.