Ioana Mihăilă, fost ministru al Sănătăţii, a afirmat miercuri că problemele de infrastructură sanitară sunt aici de ani şi zeci de ani iar rezolvarea lor necesită un efort concertat, voinţă politică şi surse de finanţare care depăşesc durata medie a unui mandat de ministru al Sănătăţii. Ea a mai spus că nu există să nu poţi să faci reformă cu peste 50% majoritate parlamentară, există doar nu vreau să fac.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Problemele de infrastuctură sanitară sunt aici de ani şi zeci de ani iar rezolvarea lor necesită un efort concertat şi voinţă politică şi surse de finanţare care depăşesc durata medie a unui mandat de ministru al Sănătăţii. ÎN PNRR, majoritatea banilor alocaţi sănătăţii au fost direcţionaţi către construcţii de unităţi spitalieşti noi, tocmai pentru că problema aceasta este sistemică şi necesită investiţii majore”, a spus fostul ministru din guvernarea PNL-USR, în emisiunea Proiect de ţară: România, de la Prima News.

Ioana Mihăilă a precizat că acest lucru nu va fi suficient.

”Mai avem surse de finanţare programul Operţional Sănătate dar nici dacă doborâm toate spitalele şi le facem de la zero tot nu va fi sufficient ca să ne ştim în siguranţă, pentru că nu este singura problemă, deşi este una importantă şi cea mai consistentă dintre ele. Aici e nevoie şi de o salarizare bună a personalului tehnic din spitale, de cinste şi competenţă a managerilor de spitale şi a celor de la achiziţii care să se ocupe de nişte contracte de mentenanţă şi achiziţii publice în aşa fel încât calitatea să fie corespunzătoare”, a mai spus Mihăilă.

Despre respectarea termenelor pentru finalizarea proiectelor spitalelor din PNRR, Ioana Mihăilă a arătat că, aşa cum au gândit PNRR, erau două criterii importante privind prioritizarea proiectelor depuse initial, unul, maturitatea proiectului, în sensul că se preferau la finanţare proiecte cu un anumit grad de maturitate şi care aveau şanse să fie finalizate şi al doilea criteriu era riscul dat de o infrastructură spitalicească deficitară.

Ioana Mihăilă a explicat că acesta a fost motivul pentru care înainte de a depune PNRR, a semnat un contract cu Universtatea de Construcţii din Bucureşti care a început un proces amplu de evaluare al căror rezultate ar trebuie să fie finalizate şi la dispoziţia ministerului Sănătăţii.

”Ce s-a întâmplat ulterior,din păcate, au fost excluse de acolo spitale cu un grad mare de maturitate, cum era Sibiul, care îşi finalizase şi procedura pentru achiziţie”, a subliniat fostul ministru. 

”Nu există să nu poţi să faci reformă cu peste 50% majoritate parlamentară, există doar nu vreau să fac reformă la acest nivel de majoritate parlamentară. Şi în aceste situaţii, a face reformă înseamnă un prim pas iar rezultatele s-ar vedea în ani de zile. Ceea ce lipseşte clasei politice este răbdarea în primul rând, toată lumea vrea rezultate acum, şi preferă să spoiască o asfaltare, să dea o zugrăveală şi nu să facă reforme de sistem şi consistente”, a afirmat Ioana Mihăilă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.