Secretarul general al PMP Ioana Constantin afirmă că şcolile trebuie redeschise şi că nu putem izola educaţia, argumentând că ”nu ne putem preface că în România azi se face carte”, ”şcoala online nu este şcoală, cu toate eforturile profesorilor, elevilor şi părinţilor”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Şcolile trebuie redeschise! Nu putem izola educaţia.  din 2 elevi din România face ore pe telefon, aproape 30% dintre elevi şi 43% dintre profesorii României nu au toate resursele logistice pentru şcoala online. Orele pe telefon nu înseamnă şcoală. Tabletele - afacere pentru mulţi politicieni nu asigură învăţământ de calitate. În mediul rural, unde semnalul la telefon e slab, acolo unde nu există curent electric, acolo nu există şcoală. Într-o familie cu mai mulţi copii, e aproape imposibil să oferi acces la educaţie, chiar şi în mediul urban. (...) Nu ne putem preface că în România azi se face carte. Şcoala online nu este şcoală, cu toate eforturile profesorilor, elevilor şi părinţilor. Şcoala trebuie protejată, e în centrul fiecărei comunităţi. Niciun elev nu trebuie lăsat în urmă, iar şcoala online lasă prea mulţi copii în urmă, într-o Românie în care avem unul dintre cele mai mari procente ale abandonului şcolar timpuriu şi aproape 80.000 de copii care au unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate”,afirmă  Ioana Constantin într-o postare pe Facebook.

Easusţine că în Spania, şcolile funcţionează, fără probleme majore legate de răspândirea îmbolnăvirilor, în Belgia, un stat puternic afectat de coronavirus, au fost redeschise şcolile, iar concluziile experţilor după primele două săptămâni sunt că ”impactul redeschiderii şcolilor nu a fost vizibil în cifre”, iar în Franţa, şcolile nu au fost închise, iar autorităţile anunţă chiar relaxarea restricţiile în perioada Crăciunului pentru ca cetăţenii să se poată bucura de sărbători.

”Şcolile trebuie redeschise în condiţii de siguranţă şi asigurând urgent infrastructura şcolară necesară, altfel distrugem generaţii. Pregătirea şcolilor pentru a reprimi elevii şi dascălii, asigurarea transportului în condiţii de siguranţă trebuie să fie prioritate la nivelul investiţiilor”, afirmă liderul PMP.

În opinia sa, toate şcolile trebuie conectate la Internet, în toate şcolile trebuie să avem infrastructură şcolară modernă şi sigură pentru desfăşurarea cursurilor.

”Alte state, precum Irlanda, au investit aproape 400 de milioane de euro pentru redeschiderea şcolilor - pentru remodelarea sălilor de curs, pentru curăţenie şi igienă. Nu există cost prea mare când vorbim despre educaţie şi despre formarea de generaţii. Mai ales într-o ţară ca România care a lăsat învăţământul pradă. Criza Coronavirus a accentuat vulnerabilităţi ale sistemului nostru de învăţământ şi avem obligaţia să investim mai mult şi mai inteligent în viitor, în copiii României. În educaţie”, conchide Ioana Constantin.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.