Comisia juridică a Senatului a adoptat marţi, cu unanimitate de voturi, un raport de admitere cu amendamente iniţiativei legislative prin care funcţionarii publici care refuză fără temei juridic semnarea unor acte administrative sunt sancţionaţi disciplinar, administrativ, civil sau penal.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit amendamentelor aduse legii 215/2001 a administraţiei publice locale, ”persoanele care refuză sa semneze sau să contrasemneze ori care prezintă obiecţii cu privire la legalitate, fără acoperire susţinută de temeiuri juridice, răspund disciplinar, administrativ, civil sau penal, după caz, în condiţiile legii”.

Totodată, actul normativ prevede că refuzul de a semna, respectiv de a contrasemna actul administrativ, precum şi eventualele obiecţii cu privire la legalitate, se fac în scris şi se înregistrează într-un registru special destinat acestui scop.

De asemenea, funcţionarii publici sunt răspunzători pentru orice semnătură pe care o pun pe un act administrativ. ”Actele autorităţilor administraţiei publice locale angajează în condiţiile legii răspunderea contravenţională, administrativă, civilă sau penală, după caz, a funcţionarilor care susţin şi fundamentează oportunitatea emiterii sau adoptării lor, sau contrasemnează, după caz, pentru legalitate aceste acte, cu încălcarea prevederilor legale”, se mai arată în propunerea legislativă.

Amendamentele au fost formulate de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) şi au fost votate, iniţial, în Comisia de administraţie publică a Senatului. Marţi, amendamentele au fost însuşite fără nicio modificare şi de către Comisia juridică.

Modificările aduse legii administraţiei publice locale urmează să fie trimise plenului Senatului, care este for decizional în acest caz. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.