Miercuri încep discuţiile aplicate între cele trei partide, PNL, PSD şi UDMR, pe fiecare domeniu din programul de guvernare, care ar urma să se contureze într-o guvernare comună. Între liberali şi social-democraţi există diferenţe mari de viziune, atât în privinţa măsurilor sociale, majorările de salarii, alocaţii şi pensii, precum şi în privinţa introducerii de noi taxe sau în justiţie. Şi în cazul PNRR, PSD spune că se pot aduce modificări, prin introducerea de noi proiecte, în timp ce PNL afirmă că Programul nu mai poate fi modificat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este cea de-a treia întâlnire a liderilor politici. Dacă până acum discuţiile au avut loc la Parlament, în biroul preşedintelui interimar al Camerei, Sorin Grindeanu, astăzi, partidele se vor întâlni la Vila Lac, la solicitarea liberalilor.

La ora 10.00 se va discuta despre propunerile economice din programul de guvernare, urmând ca la 12.00 să înceapă întâlnirea pe Justiţie. Echipele de negociere vor mai analiza domeniile apărare, interne, externe, transporturi, fonduri europene, agricultură, mediu şi energie. Joi urmează să se se ia în analiză domeniile sănătate, muncă şi educaţie.

 

Diferenţe mari între PNL şi PSD privind măsurile sociale, economice şi din justiţie: PNRR, cota unică, majorările salariale şi de pensii, desfiinţarea SIIJ

 

Liberalii şi social-democraţii trebuie să îşi pună la punct priorităţile care vor fi incluse în programul de guvernare. Liderul PSD Marcel Ciolacu afirma că PSD vrea ca un nou guvern să îşi asume câteva măsuri pe termen scurt şi mediu, pentru ieşirea din criza sanitară şi energetică în care se află România.

Cele mai problematice propuneri venite dinspre PSD sunt cele legate de aplicarea imediată a Legii 127/2019 cu indexarea de la 1 decembrie a tuturor pensiilor cu 11% şi creşterea indemnizaţiei sociale minime cu 200 de lei la 1.000 lei/lună.

PSD mai propune creşterea alocaţiilor pentru copii de la 1 decembrie 2021 la nivelul stabilit prin Legea 14/2020, creşterea salariului minim pentru studii generale la valoarea de 2.550 lei şi la 2.600 lei pentru studii superioare de la 1 ianuarie, creşterea salariului minim pentru studii generale la 2.740 lei şi la 3.000 de lei de la 1 iulie 2022 pentru studii superioare.

"Sunt de acord cu orice majorare, aşa cum am fost şi până acum, noi am crescut pensiile şi salariile şi anul acesta, în funcţie de cât ne putem permite. Dacă există surse de finanţare pentru toate aceste programe, bineînţeles că ele se pot face, dacă nu, vom vedea ce poate să-şi permită economia”, spunea Florin Cîţu, marţi, după discuţiile cu cei de la PSD.

În privinţa PNRR, PSD propune stabilirea şi adoptarea sistemului de implementare pentru PNRR şi pregătirea proiectelor în regim de urgenţă.

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a declarat de mai multe ori că PNRR poate fi modificat, astfel încât să fie incluse şi alte proiecte, în timp ce PNL spune că asa cum a fost aprobat de Comisia Europeană, nu se pot ajuce modificări Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

„Vom merge şi vom negocia anumite capitole din PNRR, v-o spun cu toată certitudinea! Vom merge împreună şi vom demonstra ce este sustenabil şi ce nu este, ce ne angajăm şi ce nu ne angajăm”, spunea Ciolacu, la România TV.

O altă divergenţă există în privinţa cotei unice, măsură susţinută de PNL. Social-democraţii anunţă că este momentul ca în România să se introducă impozitarea progresivă, în special impozitarea marilor averi.

Desfiinţarea SIIJ şi legile justiţiei, principalele măsuri din Justiţie unde există viziuni diferite între PNL şi PSD

Discuţiile pe capitolul justiţie din programul de guvernare vor începe astăzi, echipa de negociere a social-democraţilor fiind formată din Robert Cazanciuc şi Titus Corlăţean şi Maya Teodoroiu.

Marcel Ciolacu afirma că îşi doreşte ca Secţia Specială din Justiţie să fie şi mai funcţională.

”Am văzut cum a functionat justiţia fără SIIJ şi am văzut cum funcţionează cu SIIJ. Bine ar fi să facem SIIJ şi mai functională", a spus Marcel Ciolacu, după întâlnirea de marţi.

Guvernul liberal a adoptat deja desfiinţarea Secţiei Speciale, însă proiectul s-a blocat în Parlament, la Senat.

Configuraţia Guvernului, ultima pe agenda partidelor. Executivul ar putea avea 20 de ministere, desemnarea premierului va conta în împărţirea portofoliilor

Configuraţia Guvernului PNL-PSD se va discuta cel mai probabil în acest weekend. Toate calculele privind portofoliile vor porni de la cine va da premierul, au precizat surse politice. În discuţiile de până acum e posibil să se contureze un Executiv cu 20 de ministere, din care UDMR să aibă două sau trei portofolii. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.