Premierul Ilie Bolojan a prezentat pachetul de măsuri pe care Guvernul îşi asumă răspunderea în Parlament: Cota standard TVA de 21%, vor creşte cu 10% accizele la alcool, carburanţi şi tutun. CASS pentru pensii peste 3.000 lei / Impozitul pe dividende rămâne 10% în 2025, apoi va ajunge la 16% în 2026. El a arătat că titularii din Educaţie nu-şi pierd locurile de muncă şi nu li se taie din salarii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Premierul Ilie Bolojan a prezentat în plenul Parlamentului pachetul de măsuri fiscale pe care Guvernul îşi asumă răspunderea în Parlament şi care vizează reorganizarea TVA, cota standard urmând a fi de 21%, cota redusă de 11% (pentru alimente de bază, medicamente, lemn de foc, cărţi, canalizare, energie termică, HoReCa – temporar.

El a vorbit şi despre creşterea necesară a unor accize.

”Vor creşte cu 10% accizele la alcool şi carburanţi. De asemenea, vor creşte accizele şi pentru tutun”, a spus Premierul Bolojan. Ilie Bolojan a anunţat şi introducerea CASS pentru pensii peste 3.000 lei. ”Se plăteşte doar pentru partea care depăşeşte acest prag. Obiectivul dorit este creşterea numărului de contribuabili la sănătate de la 6 milioane, la 8 milioane”, a precizat Bolojan.

Premierul a anunţat şi taxarea capitalurilor mari. ”Impozitul pe dividende rămâne 10% în 2025, apoi va ajunge la 16%, începând cu 1 ianuarie 2026. Profiturile suplimentare ale băncilor şi companiilor de jocuri de noroc se impozitează mai mult, iar câştigurile companiilor de jocuri de nororc vor fi suprataxate”, a spus el.

Premierul a anunţat şi îngheţarea unor cheltuieli bugetare. ”În anul 2026 se îngheaţă salariile şi pensiile din sistemul publi. Se limitează angajările şi sporurile nejustificate

Premierul a venit şi cu clarificări legate de educaţie. ”Aş vrea să fie limpede pentru toată lumea: titularii din Educaţie nu-şi pierd locurile de muncă şi nu li se taie din salarii. Da, e adevărat, vor fi mai puţine plăţi cu ora şi câştigurile suplimentare din această activitate se vor reduce. Iar bursele nu dispar, dar sistemul se reorganizează pentru a deveni sustenabil şi meritocratic. Bursele vor fi acordate doar pentru merit real şi burse sociale pentru nevoi reale. Se elimină, aşadar, anomalia prin care aproape o întreagă clasă primea bursă de merit fără performanţă”, a spus el.

”Gândiţi-vă că în trei ani de zile, din cauza anomaliilor din sistem, bugetul pentru bursele elevilor a crescut de peste 25 de ori, de la 188 de milioane la 4,7 miliarde”, a completat premierul. El a mai spus că norma didactică va creşte cu 2 ore, ajungând în felul acesta aproape de norma medie europeană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.