Senatorul PNL Iancu Caracota susţine că introducerea ”taxei pe lăcomie” va face ca băncile să-şi micşoreze drastic activele din România, pentru a plăti cât mai puţin către stat. Asta va însemna că vor retrage miliarde de euro, vor înstrăina imobile şi vor stopa investiţiile, ceea ce va duce la ”un dezastru” pentru România. Senatorul cere convocarea unei sesiuni extraordinare în care să poată fi respinsă această ordonanţă, dar solicită şi discutarea de urgenţă a bugetului pentru 2019.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Deja băncile au dat un prim semnal Guvernului: îşi vor micşora drastic investiţiile în piaţa internă românească, în urma introducerii taxei pe active. Acesta este un prim pas îngrijorător care premerge o decizie iminentă a băncilor în privinţa reducerii activelor bancare. Ce înseamnă asta? Băncile, pentru a diminua costurile pentru plata taxei, vor retrage din România miliarde de euro, vor înstrăina imobile, vor stopa investiţiile, pentru a-şi scădea numărul activelor şi, prin urmare, vor minimiza cheltuielile pentru plata taxei”, a transmis, duminică, printr-un cmunicat de presă, senatorul liberal Iancu Caracota.

Potrivit acestuia, ”artificiul băncilor este unul natural, pentru că fiecare investitor vrea să-şi protejeze câştigul, însă pentru economia românească, pentru bugetul naţional va fi un dezastru pentru că miliarde de euro vor pleca din România anual”.

”Lăcomia Guvernului a ajuns până la nivelul în care, potrivit analiştilor financiari, circa 70% din profitul băncilor va merge la bugetul de stat, în urma acestei taxe pe lăcomie. Însă acest procent va fi doar o iluzie a Guvernului, pentru că băncile îşi vor reduce activele, iar banii care se vor vărsa la bugetul de stat vor fi mult mai puţini decât estimările patrulaterului Dragnea- Vâlcov-Teodorovici-Dăncilă”, mai spune Caracota.

Acesta solicită convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului  pentru a putea respinge ”Ordonanţa lăcomiei”, ”care blochează creditarea, alungă investitorii şi care a aruncat în aer cursul leu/euro şi Bursa de la


Bucureşti”.

”Este nevoie ca Guvernul să se aşeze la masa discuţiilor împreună cu reprezentanţii băncilor, astfel încât să fie eliminată presiunea asupra economiei româneşti.* De asemenea, Guvernul trebuie să trimită urgent, în
Parlament, Bugetul pentru 2019 pentru a înlătura o altă tensiune instalată în economie”, mai spune senatorul.

Ordonanţa de urgenţă a fost adoptată de Guvern în 21 decembrie, iar măsurile au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2019.

Guvernul a decis plafonarea preţului la gaze şi la energie electrică pentru următorii trei ani, pentru toţi consumatorii casnici.

"Prin această măsură, statul român nu câştigă niciun ban în plus, dimpotrivă, bugetul de stat va fi văduvit de aproximativ 1,5-2 miliarde de lei", a spus atunci Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, adăugând că acest cost va fi însă suplinit prin impunerea unei taxe de 2% din cifra de afaceri pentru toate companiile din energie.

"Actul normativ conţine o serie de măsuri care au scopul principal de a creşte bunăstarea românilor şi nivelul investiţiilor, astfel încât să stimulăm creşterea economică sustenabilă şi inteligentă, prin punerea accentului asupra proiectelor cu beneficii pentru cetăţeni. Guvernul corectează astfel unele practici din domeniul bancar şi sectorul energiei, în principal. Luăm aceste măsuri în urma unei analize riguroase şi comparând situaţia din România cu cea a altor state europene şi cu media europeană", a spus, la rândul său, Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor.

Acesta a adăugat că "un punct foarte important şi aşteptat este cel legat de introducerea unui mecanism ce are în vedere protejarea populaţiei şi a firmelor care au credite prin impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2%".
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.