Deputatul Maria Gabriela Horga (PNL) afirmă că nu este de acord cu introducerea impozitului progresiv şi a taxei pe cifra de afaceri, susţinând că propunerea PSD înseamnă de fapt un prim pas spre renunţarea la cota unică şi către ”o impozitare generală mai mare a celor care muncesc cinstit”. ”PNL a introdus cota unică după ce a prezentat propunerea în campania electorală din 2004 şi, în egală măsură, PSD poate reveni la cota progresivă doar obţinând votul alegătorilor pentru asta. În niciun caz într-un guvern de coaliţie cu PNL”, susţine ea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu sunt de acord cu introducerea impozitului progresiv şi a taxei pe cifra de afaceri. Consider că interzicerea cumulului între salariu şi pensie, prevăzută în proiectul elaborat şi pus deja în dezbatere publică de Ministerul Finanţelor, este o soluţie corectă, clară şi uşor de aplicat. Angajaţii de la stat care sunt în această situaţie pot alege unul dintre venituri. Abandonând această soluţie, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, vorbeşte de impozitarea progresivă a veniturilor realizate de către cei care cumulează pensia cu salariul şi depăşesc un anumit prag. Însă asta presupune permiterea în continuare a cumulului!”, a arătat Horga, într-o postare pe Facebook, marţi.

Ea a subliniat că susţine cota unică de impozitare.

”Mai mult, ce propune PSD este primul pas către renunţarea la cota unică şi către o impozitare generală mai mare a celor care muncesc cinstit! Susţin cota unică, prin care în România s-a dezvoltat clasa de mijloc. PNL a introdus cota unică după ce a prezentat propunerea în campania electorală din 2004 şi, în egală măsură, PSD poate reveni la cota progresivă doar obţinând votul alegătorilor pentru asta. În niciun caz într-un guvern de coaliţie cu PNL!”, a susţinut deputatul liberal.

Potrivit lui Horga, ”susţinerea că pragul de impozit progresiv se va aplica doar la stat şi doar pentru cei care cumulează pensia cu salariul este ciudată”.

”Dacă tot facem predicţii de natură constituţională, cum putem să ne imaginăm că va fi posibil ca persoane care au acelaşi venit să fie impozitate diferit. În fapt, PSD nu spune concret cât de extinsă va fi această impozitare progresivă şi cui se va aplica (privat, stat). Cât despre bugetarii care cumulează mai multe venituri, există soluţia simplă, deja pusă chiar de ministrul lor în dezbatere publică, de interzicere completă a cumulului de venituri de la stat”, a arătat ea.

Maria Gabriela Horga s-a referit şi la supraimpozitarea cifrei de afaceri.

”Pe de altă parte, PSD insistă pentru supraimpozitarea cifrei de afaceri a operatorilor economici din România cu cifra de afaceri peste 100 de milioane de euro. În ipoteza aplicării unui impozit de 1% pe cifra de afaceri, plătitorul efectiv nu va fi compania, ci cetăţeanul român. Va fi un cost suplimentar care va fi transferat la consumatorul final, în cele mai multe cazuri. Din cele aproximativ 380 de companii care ar putea fi suprataxate, dacă se aplică propunerea PSD, peste 200 au un acţionar român. În schimb, propunerea are mari şanse să nu se aplice unor firme străine mari, deşi PSD tocmai pe acestea pretinde că le vizează”, a susţinut ea.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a propus luni, în coaliţia de guvernare, impozitarea progresivă a veniturilor care depăşesc salariul preşedintelui, respectiv 25.000 de lei, măsură care ar urma să se aplice atât la stat, cât şi la privat. Ministerul Finanţelor trebuie să vină cu o analiză, într-o săptămână, privind impactul unei astfel de măsuri.

De asemenea, premierul şi liderul PNL Nicolae Ciucă a declarat, marţi, la Iaşi, despre discuţiile din coaliţie privind o impozitare a veniturilor suplimentare, că este adevărat că aseară au discutat, el precizând că nu este vorba despre o supraimpozitare, ci despre impozitarea anumitor venituri. El a precizat că pachetul de masuri nu va intra în vigoare de la 1 mai, care este săptămâna viitoare. „Nu avem cum să luăm această decizie până când Ministerul de Finanţe nu va prezenta o analiză clară”, a arătat şeful Executivului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.