Executivul condus de Florin Cîţu se reuneşte miercuri, în şedinţă, de la ora 17.00. Este prima şedinţă de Guvern după ce moţiunea de cenzură a fost votată, marţi, de Parlament. Guvernul este în acest moment interimar, timp de 45 de zile, şi are puteri limitate, neputând să dea Ordonanţe de Urgenţă sau să iniţieze proiecte cu impact asupra bugetului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Articolului 110 din Constituţie, punctul 2, Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate sau dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106 (demisie, revocare, pierderea drepturilor electorale, starea de incompatibilitate, deces, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege), cu excepţia revocării, ori este în imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile mai mult de 45 de zile.

Guvernul al cărui mandat a încetat îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern.

 

Codul Administrativ vine cu precizări privind limitele de competenţă ale unui Guvern interimar, care poate emite numai acte cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova însă politici noi.
 
De asemenea, în perioada de interimat, Guvernul nu poate să emită ordonanţe sau ordonanţe de urgenţă şi nu poate iniţia proiecte de lege, putând emite, în această perioadă, doar Hotărâri de Guvern.
 

Ministrul interimar de Interne, Lucian Bode afirma, marţi, că actualul Guvern poate şi va prelungi starea de alertă, însă nu va putea introduce noi restricţii. 

”Noi în acest moment suntem Guvern interimar. Noi putem prelungi starea de alertă şi suntem obligaţi să prelungim starea de alertă ţinând cont de numărul de infectaţi şi incidenţa din România, din această perioadă, putem să prelungim starea de alertă, dar atenţie, nu putem introduce măsuri noi. Dacă, Doamne fereşte, vom avea nevoie să introducem măsuri noi, nu putem pentru că este clar un guvern căzut prin moţiune. Un guvern interimar nu poate introduce politici noi, nici măcar prin hotărâri de guvern”, a declarat Lucian Bode, la Digi24, marţi seară.

 

Printre proiectele cu impact major aflate în blocaj, după demiterea Guvernului, se află PNRR-ul, pentru care este nevoie de adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă, precum şi proiecte privind vaccinarea obligatorie a medicilor sau compensarea facturilor pentru IMM-uri. 

 

”Nu poate să intre PNRR în vigoare şi nu putem să folosim până nu avem această ordonanţă; ea va fi în perioada următoare. (..) PNRR o să intre în Consiliul Uniunii Europene, după aceea trebuie o hotărâre de guvern care să aprobe exact forma finală", afirma, recent, premierul Florin Cîţu. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.