Ministrul Dezvoltării Cseke Attila a anunţat că Executivul a adoptat un proiect de lege care modifică şi completează ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrative, astfel încât va exista posibilitatea şi baza legală pentru constituirea unor consorţii administrative. Astfel, prin această măsură personalul unei primării poate lucra, parţial, şi la alte unităţi administrativ-teritoriale, pe anumite proiecte. El a mai explicat că nu sunt necesare resurse financiare în plus de la bugetul de stat pentru această măsură, fiind vorba despre o dimininuare a cheltuielilor, „având în vedere că pe funcţia publică unde astăzi nu e ocupată şi serviciul public se desfăşoară cu greutate, vom avea un alt funcţionar public din altă autoritate publică locală şi care va primi o indemnizaţie care este 20% din salariul de bază de la UAT de la care pleacă”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Ministerul Dezvoltării a propus în Guvern un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Codului administrativ prin care se instituie posibilitatea şi temeiul legal pentru constituirea unor consorţii administrative. Consorţii administrative care vin pe principiul colaborării unităţilor administrativ-teritoriale să soluţioneze problemele de resursă umană specializată, respectiv să aducă împreună această forţă de resursă umană pentru a putea susţine în comun investiţiile dar şi partea de desfăşurare a activităţii curente a administraţiei publice locale. Vorbim despre un temei legal prin care, printr-un acord de asociere care se bazează pe hotărâri de consiliu local al unităţilor administrativ-teritoriale doritoare se constituie acest consorţiu administrativ în cadrul căruia anumiţi funcţionari publică dintr-o UAT care face parte din acest consorţiu va putea să exercite acelaşi tip de serviciu public şi la o altă UAT”, a afirmat Cseke Attila. 

El a mai explicat că sunt unele condiţii pentru ca un funcţionar public al unei UAT să exercită o funcţie publică într-o altă UAT.

„Domeniile pentru care am propus posibilitatea constituirii acestor consorţii se referă la amenajarea teritoriului, la urbanism şi asigurarea executării lucrărilor de construcţii, iniţierea şi realizarea de investiţii, la domeniul juridic, la domeniul financiar, la achiziţii publice şi la administrarea taxelor şi impozitelor locale. Vreau să specific că există anumite condiţii pentru ca un funcţionar public al unei UAT, din cadrul acestui consorţiu administrativ, să exercite o funcţie publică într-o altă UAT. Şi anume în UAT pentru care se doreşte exercitarea în plus trebuie să avem pe specialitatea respectivă post vacant sau temporar vacant de cel puţin trei luni de zile. De asemenea, angajare pe funcţia respectivă unde nu au fost doritori. Respectiv nu există posibilitatea legală a delegării acelei atribuţii din interiorul UAT respectiv. Deci numai prin îndeplinirea cumulativă a acestor trei condiţii există posibilitatea ca un funcţionar să exercite o funcţie publică şi în altă parte, dar pot să vă spun că acest consorţiu administrativ vine să soluţioneze problemele şi provocările pe care le avem în faţă, atât legate de lipsa personalului specializat în anumite unităţi administrativ-teritoriale, respectiv de tot ceea ce ne aşteaptă în implementarea proiectelor şi investiţiilor importante pe care le derulează Guvernul din bugetul de stat sau din fonduri europene”, a mai spus Cseke Attila.

Ministrul Dezvoltării a adăugat că măsura luată de Executiv miercuri nu necesită resurse financiare în plus de la buget.

„Aş mai vrea să menţionez că această propunere legislativă aprobată de Guvern merge la Parlament în procedură parlamentară. Nu are impact bugetar în sensul în care e nevoie de resurse financiare în plus de la bugetul de stat. Mai mult decât atât, este vorba despre o dimininuare a cheltuielilor, având în vedere că pe funcţia publică unde astăzi nu e ocupată şi serviciul public se desfăşoară cu greutate, vom avea un alt funcţionar public din altă autoritate publică locală şi care va primi o indemnizaţie care este 20% din salariul de bază de la UAT de la care pleacă”, a conchis Cseke Attila.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.