Guvernul a decis suplimentare temporară de posturi la MAE, pentru un corp diplomatic şi consular adaptat în perspectiva mandatului României la preşedinţia Consiliului UE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cadrul legislativ privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Afacerilor Externe a fost modificat şi completat astăzi, printr-o Hotărâre de Guvern, în contextul pregătirii şi exercitării Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, în primul semestru al anului 2019. Guvernul a aprobat, în acest sens, suplimentarea de posturi pentru Centrala Ministerului Afacerilor Externe şi pentru reţeaua sa externă, în contextul necesităţii dinamizării activităţii specifice a instituţiei pe parcursul exercitării mandatului de Preşedinte al Consiliului UE.

Modificările adoptate au ca scop consolidarea corpului diplomatic şi consular şi vor produce efecte în perioada 1 ianuarie 2018 - 31 august 2019, care acoperă procesul de pregătire, de exercitare şi de raportare  ulterioară a activităţii desfăşurate de România în calitate de Preşedinte al Consiliului UE.

De asemenea, Guvernul a decis modificarea titulaturilor celor două portofolii ale secretarilor de stat din subordinea ministrului delegat pentru afaceri europene în sensul denumirii acestora secretar de stat pentru relaţii interinstituţionale şi juridice şi secretar de stat pentru afaceri europene. În plus, ministrul afacerilor externe şi ministrul delegat pentru afaceri europene pot numi, prin ordin, consilieri onorifici.

Având în vedere complexitatea activităţii specifice a Ministerului Afacerilor Externe în contextul viitoarei Preşedinţii a Consiliului Uniunii Europene, Guvernul a decis suplimentarea de posturi după cum urmează:

- 30 de posturi suplimentare, până la 31 august 2019, de la 989 în prezent la 1019 posturi, pentru departamentele de spaţiu/tematice şi a celor cu profil tehnic-administrativ din Centrala MAE; toate aceste posturi vor fi funcţii de execuţie specifice MAE.

- 149 de posturi suplimentare, până la 31 august 2019, de la 1484 în prezent la 1633, pentru serviciul exterior al MAE. Din aceste 149 de posturi suplimentare, 132 sunt prevăzute pentru Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană, în scopul completării echipei de experţi care vor prezida, co-prezida şi furniza expertiză pentru cele aproximativ 200 de grupuri de lucru ale Consiliului UE, reprezentând toate ministerele şi instituţiile publice cu atribuţii în domeniul afacerilor europene. În afara atribuţiilor de pregătire şi prezidare efectivă a reuniunilor, experţii vor organiza reuniuni informale cu statele membre ale UE şi vor reprezenta Consiliul UE în negocierile cu Comisia Europeană şi cu Parlamentul European.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.