Executivul a adoptat miercuri un proiect de ordonanţă de urgenţă care modifică ordonanţa de urgenţă 194/2002 privind regimul străinilor în România, referitor la obţinerea vizelor de lungă şedere pentru străinii bursieri ai statului român. Premierul Florin Cîţu a declarat, la finalul şedinţei de Guvern, că au fost eliberaţi din funcţie 103 prefecţi şi subprefecţi şi numiţi 36 de prefecţi şi 75 de subprefecţi care vor depune jurământul joi. Traian Berbeceanu a fost eliberat din funcţia de prefect al Capitalei, însă nu a fost făcută o nouă nominalizare, atribuţiile fiind preluate momentan de un subprefect, a mai spus prim-ministrul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Documentul integral poate fi accesat AICI

Proiectul de OUG are în vedere „reglementarea situaţiei juridice, în ceea ce priveşte obţinerea vizelor de lungă şedere şi prelungirea ulterioară a dreptului de şedere, pentru străinii bursieri ai statului român sau nebursieri, dar exoneraţi de plata taxelor de şcolarizare, care urmează să studieze în liceele din România, precum şi pentru străinii bursieri ai instituţiilor de învăţământ universitar de stat, acreditate ori autorizate provizoriu potrivit legii”, arată nota de fundamentare a actului normativ adoptat de Guvern.

OUG adoptată miercuri de către Executivul ia în calcul şi „reglementarea situaţiei juridice, în ceea ce priveşte prelungirea dreptului de şedere pentru stagiari”.

Guvernul a adoptat şi proiectul de lege privind acceptarea Convenţiei globale pentru recunoaşterea calificărilor din învăţământul superior, adoptată la Paris la 25 noiembrie 2019.

Un alt proiect de hotărâre care a fost pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri de la Palatul Victoria vizează stabilirea unor măsuri pentru aplicarea Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2019/1842 al Comisiei din 31 octombrie 2019 de stabilire a normelor de aplicare a Directivei 2003/87/CE a Parlamentului European şi a Consiliului în ceea ce priveşte noi modalităţi de ajustare a alocării cu titlu gratuit a cotelor de emisii din cauza modificării nivelului de activitate. 

De asemenea, a fost aprobat şi proiectul de hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico – economici ai obiectivului de investiţii „D.A.N.U.B.E. – Reţea de acces la Dunăre – Deblocarea circulaţiei în Europa prin dezvoltarea în România a unei infrastructuri de porturi TEN-T de înaltă calitate în condiţii economice optime – Port Giurgiu”.

Un alt proiect de hotărâre adoptat vizează actualizarea valorii de inventar şi a datelor de identificare a unui imobil aflat în domeniul public al statului şi administrarea Aeroclubului României precum şi transmiterea unei părţi din acesta din administrarea Aeroclubului României în administrarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Aerospaţială „Elie Carafoli” - I.N.C.A.S.-Bucureşti.

De asemenea, au fost aprobaţi, printr-un alt proiect de hotărâre indicatorii tehnico – economici ai obiectivului de investiţii „Reabilitarea şi modernizarea infrastructurii de transport naval în porturile din afara reţelei TEN-T – Port Corabia”.

Pe ordinea de zi a reuniunii Guvernului au fost şi patru memorandumuri: 

- Memorandumul cu tema: Aprobarea negocierii şi semnării Acordului privind prelungirea valabilităţii Acordului între Ministerul Apărării Naţionale şi Departamentul Apărării al Statelor Unite ale Americii privind asistenţa medicală pentru membrii forţelor armate şi dependenţii lor, semnat la Washington, la 6 septembrie 2012.

- Memorandumul cu tema: Aprobarea semnării Acordului între Guvernul României şi Guvernul Statului Kuwait privind cooperarea în domeniul militar.

- Memorandumul cu tema: Aprobarea demarării analizelor preliminare de identificare a opţiunilor de dezvoltare a Aeroportului Internaţional Henri Coandă Bucureşti de către Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, cu sprijinul Grupului Băncii Mondiale, prin International Finance Corporation (IFC).

- Memorandumul cu tema: Aprobarea semnării Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind reglementarea construirii unor apeducte. Eliberarea deplinelor puteri pentru un demnitar din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor sau pentru Ambasadorul României la Chişinău în vederea semnării Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind reglementarea construirii unor apeducte.

Executivul a luat act şi de două note, în şedinţa de miercuri: 

- NOTĂ privind transmiterea unei cereri către Consiliul Local al comunei Brodina, judeţul Suceava, în scopul adoptării de către acesta a unei hotărâri privind trecerea unei suprafeţe de teren din domeniul public al comunei Brodina în domeniul public al statului, în vederea dării în administrarea Ministerului Afacerilor Interne prin Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei.

- NOTĂ privind măsurile necesare de analiză şi fundamentare pentru definirea opţiunilor de dezvoltare a magistralei de metrou M6 ( sectorul nord).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.