Ministrul Apărării, Gabriel Leş, a declarat, joi, la finalul şedinţei de Guvern, că Hotărârea privind corvetele dată de Cabinetul Cioloş anul trecut a fost abrogată şi a dat asigurări că acestea vor fi construite tot în România, în urma unei noi negocieri, după ce procedura va fi avizată de Parlament, exprimându-şi speranţa că în a doua jumătate a anului să fie semnat un contract avantajos pentru construirea corvetelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Având în vedere neîndeplinirea condiţiei suspensive inserată în cuprinsul prevederilor art. 2 din HG 906/2016, respectiv aprobarea în prealabil a avizului Parlamentului pentru toate investiţiile mai mari de 100 de milioane de euro, de a cărei îndeplinire depindea producerea sau nu a efectelor urmărite la data emiterii, a fost motivul pentru care noi am propus această abrogare. Ceea ce vreau să asigur este faptul că acest program major de înzestrare a Armatei României nu se stopează, o să meargă mai departe”, a declarat Gabriel Leş.

Ministrul Apărării a anunţat că începând de săptămâna viitoare vor începe procedurile pentru a fi respectate toate aceste reglementări legale care prevăd un aviz prealabil al Parlamentului pentru toate investiţiile şi achiziţiile care depăşesc 100 de milioane de euro.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

El a ţinut să precizeze că, deşi a fost secretar de stat în guvernul Cioloş şi a lucrat la Hotărârea privind corvetele, a plecat din Guvern înainte de aprobarea acesteia. ”Eu am plecat din MApN în octombrie, anul trecut. Am lucrat la acest program, dar scrisorile s-au trimis după ce am plecat eu, iar această Hotărâre s-a dat după ce am plecat eu”, a precizat Leş.

Ministrul Apărării a subliniat că navele militare vor fi construite tot în România. ”Categoric da. Nu la Galaţi, ci în România, integrarea în industria din România, cu apel la interesul esenţial de securitate al României, astfel încât integrarea acestor produse să se facă în România, într-un şantier naval din România. Nu specific un anumit tip de şantier”, a explicat Leş.

El a mai spus că cerinţele operaţionale cerute de tehnicienii din Forţele Navale nu se schimbă. ”Sunt aceleaşi ca şi până acum, sunt cerinţe operaţionale minimale. Conform prevederilor OUG 114, vom merge merge pe o procedură competitivă, pe un dialog competitiv, binenţeles cu integrare în industria din România”, a mai spus ministrul Apărării.

”Vom face o nouă negociere competitivă cu potenţialii furnizori de astfel de echipamente. Probabil, undeva într-o lună, o lună şi jumătate sperăm să avem aceste avize”, a arătat Leş.

Întrebat dacă se va semna un contract pentru construirea corvetelor în acest an, ministrul Apărării a spus că ”este obligatoriu”. ”Avem cei 2%, ne-am asumat aceste capabilităţi pe care va trebui să le avem. Eu sper ca în şase luni, şapte luni să avem semnat un astfel de contract”, a spus Leş.

Guvernul Cioloş a aprobat, pe 29 noiembrie 2019, Hotărârea pentru achiziţia a patru corvete multirol, care vor fi produse la Şantierul Naval Damen Galaţi S.A. Valoarea estimată a programului, pe întreaga perioadă de şapte ani, este de 1,6 miliarde Euro, inclusiv TVA, sumă în care sunt cuprinse şi achiziţia muniţiilor şi suportul logistic iniţial, care include şi instruirea echipajelor.

Cabinetul a aprobat circumstanţele şi procedura specifică aferentă programului strategic de înzestrare ”Corvetă multifuncţională” în vederea furnizării de către Damen Shipyards Group, prin Damen Schelde Naval Shipbuilding BV, a patru corvete din clasa SIGMA - proiect 10514, construite şi dotate în Şantierul Naval Damen Galaţi S.A., precum şi a suportului logistic iniţial. ”Valoarea estimată a programului, pe întreaga perioadă de şapte ani, este de 1,6 miliarde Euro (cu TVA), sumă în care sunt cuprinse şi achiziţia muniţiilor şi suportul logistic iniţial, care include şi instruirea echipajelor”.

Premierul Sorin Grindeanu a anunţat, luni, la Parlament, că în şedinţa Executivului din această săptămână va fi abrogată Hotărârea dată de guvernul Cioloş la finalul anului trecut referitoare la achiziţia corvetelor multirol, care vor fi construite la Galaţi, arătând că ”procedural nu s-a respectat legea”.

”Sper ca lucrurile să decurgă aşa cum am cerut la ultima şedinţă, iar joi să abrogăm acea Hotărâre de Guvern dată la sfârşitul anului trecut, să se intre pe un făgaş normal, să se vină la Parlament cu un memorandum care să fie votat sau nu şi după aceea să discutăm de ceea ce au făcut sau de ceea ce vrem să facem. Aceştia sunt paşii legali pe care trebuie să-i facă Guvernul”, a declarat Sorin Grindeanu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.