Premierul Sorin Grindeanu a transmis, miercuri, un mesaj cu ocazia dezbaterii "Preşedinţia română la Consiliul UE 2019 - Împreună pentru consolidarea proiectului european" organizată la Parlament, în care susţine că România are şansa de a aduce un suflu nou, dinamic, care să contribuie la renaşterea proiectului european în perioada exercitării mandatului său la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, subliniind totodată oportunităţiile legate de vizibilitatea pe care ţara noastră o va avea în cele şase luni, la nivel european şi mondial.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"România va avea ocazia să demonstreze că rămâne în continuare un stat membru al UE în care proiectul european se bucură de o susţinere semnificativă şi care conştientizează, pe deplin, beneficiile pe care apartenenţa la Uniune le aduce. România va avea şansa de a aduce în cadrul Uniunii, prin Preşedinţia pe care o va exercita la nivelul Consiliului Uniunii, un suflu nou, dinamic, proaspăt, care să contribuie la renaşterea, entuziasmul pentru proiectul european”, a afirmat premierul Sorin Grindeanu în mesajul citit de ministrul pentru Afaceri Europne, Ana Birchall.

El a subliniat că în acest fel România va demonstra că este, deja, un stat membru matur şi responsabil, capabil să aducă o contribuţie valoroasă în actuala perioadă plină de provocări pentru Uniune.

”În anul 2019 va trebui să dovedim voinţă politică şi leadership european, pentru că miniştrii români vor acţiona şi vorbi în numele Consiliului Uniunii în dialogul cu celelalte instituţii europene, în principal cu Parlamentul European şi Comisia Europeană", a subliniat Grindeanu.

Prim-ministrul a menţionat că Preşedinţia Consiliului UE înseamnă, în primul rând, datoria de a promova reuniunile pe care le va prezida la Bruxelles, precizând că fără îndoială eforturile pe care România trebuie să le facă vor fi dublate de multele oportunităţi pe care ţara noastră îşi propune să le valorifice.

”Vom demonstra că dispunem de capacitatea, competenţele şi expertiza necesară pentru a juca un rol de lider în Uniunea Europeană, că suntem nu doar un stat care respectă aquis-ul, ci chiar mai mult, că suntem capabili de viziunea politică asupra viitorului Uniunii, aşa cum o vor demonstra acţiunile şi priorităţile noastre, că în momentele dificile dispunem de luciditate, capacitate de acţiune şi responsabilitate. Prima şi cea mai importantă oportunitate care derivă dintr-o Preşedinţie reuşită este creşterea capacităţii noastre de a influenţa deciziile adoptate la nivelul UE”, a mai spus şeful Executivului.

De asemenea, Grindeanu a afirmat că ţara noastră va avea oportunitatea de a-şi demonstra susţinerea pentru valorile europene şi de a contribui în mod direct la procesul de consolidare a UE.

"Este, de altfel, mesajul pe care îl transmitem în mod unitar, atât în dialogul cu instituţiile europene, cât şi în întâlnirile cu celelalte state din UE. Acţiunile orientate nemijlocit către cetăţeanul european reprezintă obiectivul strategic în jurul căruia trebuie să graviteze procesul de exercitare a Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene", a menţionat Grindeanu.

Grindeanu a transmis, totodată, că un al treilea set de oportunităţi pentru România este legat de vizibilitatea pe care ţara noastră o va avea pe o perioadă de şase luni la nivel european şi mondial, arătând că dosarele care ar urma să fie gestionate în timpul Preşedinţiei Consiliului UE sunt unele de importanţă majoră.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.