Prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu a afirmat că social-democraţii nu mai au majoritate în Biroul permanent al Senatului, pentru că unul dintre membrii PSD care face parte şi din structura de conducere a forului legislativ a refuzat „ieri şi azi, a refuzat să mai răspundă apelurilor noastre”. Acesta a explicat că faptul că nu mai eşti pe loc eligibil la alegerile parlamentare în organizaţia PSD Tulcea nu înseamnă că nu mai trebuie să faci munca pentru care au fost ales. Ion Ganea este senator afiliat grupului PSD şi secretar al Biroului permanent. Conducerea Senatului nu a avut cvorum pentru a doua zi consecutiv pentru a aproba trimiterea la Comisia juridică, pentru raport, a proiectului de lege care prevede că Parlamentul stabileşte data alegerilor şi nu Guvernul, iniţiativă trimisă la reexaminare de Klaus Iohannis către Legislativ.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Din câte ştiu, şi ştiu bine, acolo a existat o situaţie cu un membru PSD care în această perioadă, ieri şi azi, a refuzat să mai răspundă apelurilor noastre. Sigur, în paranteză fie spus, acel membru al Biroului permanent din Senat nu se mai află pe un loc eligibil. Acum de aici şi până la a refuza să îţi mai faci munca pentru care ai fost ales pentru 4 ani e cale lungă. Faptul că organizaţia judeţeană Tulcea nu l-a mai pus pe un loc eligibil nu înseamnă că nu trebuie să mai vii la muncă sau nu înseamnă neapărat că trebuie să asculţi câtece de sineră venite dinspre putere. Pentru că undeva acolo se poate găsi cauza. Cert este că inclusiv astăzi când vorbim în Biroul permanent al Senatului nu mai avem majoritate”, a afirmat Sorin Grindeanu într-o conferinţă de presă marţi la sediul partidului din Kiseleff.

Întrebat dacă acest senator PSD va fi exclus din partid, Grindeanu a spus că nu, însă formaţiunea nu îl mai consideră social-democrat.

„Pe care noi nu îl mai considerăm social-democrat. Pentru că pentru a face acest lucru mai trebuie să ai un Birou permanent, iar în acest moment nu s-a reuşit convocarea acelui Birou permanent. Ca să fiu clar – nu îl mai considerăm social-democrat. Nu (întrebat dacă va fi exclus din PSD – n.r.), dar nu îl mai considerăm. În această perioadă nu neapărat ne ocupăm de aceste lucruri. Cert este că supărarea pleacă presupun din faptul că nu mai e pe un loc eligibil în organizaţia respectivă”, a completat Grindeanu.

Chestionat dacă decizia PSD este ca cererea de reexaminare a şefului statului să fie respinsă la Senat şi pe urmă la Cameră, Sorin Grindeanu a replicat: „Nu pot să vorbesc în numele tuturor colegilor mei. Cert este că ieri ne-am fi dorit ca acest lucru să fie introdus pe ordinea de zi şi să meargă către comisiile de specialitate şi Bp să hotărască un calendar, astfel încât să meargă rapid spre Camera Deputaţilor şi să se dezbată inclusiv în Camera Deputaţilor şi să se voteze şi acolo. Eu sper ca cei care, până la urmă, trebuie să meargă la muncă, indiferent de ordinele de partid pe care le primesc, să o facă şi să meargă în şedinţa Biroului permanent astfel încât să avem o ordine de zi, să poată fi trimisă către comisie, să hotărască plenul Senatului şi după aceea plenul Camerei Deputaţilor”.

El a mai spus că nu PSD joacă acest ping-pong cu procedurile parlamentare şi tergiversează situaţia, ci PNL şi inclusiv preşedintele Iohannis.

„Avem o lege care a fost declarată la prima sesizare a preşedintelui constituţională. Acum facem tot felul de tehnici parlamentare, pentru că despre asta e vorba, e o lege dată acum câteva luni de zile, trimisă la CCR care a spus că e perfect constituţională. Nu noi facem acest ping-pong, ci domnii despre care vorbiţi dumneavoastră, pornind de la preşedintele Klaus Iohannis şi terminând cu grupurile PNL, nu ştiu dacă s-au adăugat şi alte grupuri. Vorbim în acest moment de o decizie a CCR care a spus că e constituţional ca Parlamentul să spună care este data alegerilor generale. Şi acum intrăm într-o tehnică din asta în care cei de la PNL, folosind pârghiile puterii încearcă să facă o întârziere a rediscutării legii respective. Eu nu spun că nu e legal să nu rediscuţi, eu spun că cei care se folosesc de aceste tehnici sunt cei la PNL împreună cu preşedintele Klaus Iohannis care vor un singur lucru – să fie alegeri în 6 decembrie. Nu contează câte persoane sunt la ATI, nu contează câte îmbolnăviri sunt în fiecare zi, contează să avem alegerile”, a conchis prim-vicepreşedintele PSD.

Biroul permanent al Senatului nu a avut cvorum pentru a doua zi consecutiv pentru a aproba trimiterea la Comisia juridică, pentru raport, a proiectului de lege care prevede că Parlamentul stabileşte data alegerilor şi nu Guvernul, iniţiativă trimisă la reexaminare de Klaus Iohannis către Legislativ. Senatoarea PNL Alina Gorghiu că lipsa de cvorum arată din nou că PSD şi Marcel Ciolacu una spun public şi alta fac în realitate.

Biroul permanent al Senatului are în componenţă 7 senatori PSD, 3 PNL, unul de la USR şi unul de la UDMR.

Preşedintele Klaus Iohannis a retrimis vineri Parlamentului Legea privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016. Şeful statului apreciază că data alegerilor a fost stabilită de către Guvern, cu respectarea legilor, astfel încât să şină cont de data la care expiră mandatul actualului Parlament.

În plus, Iohannis apreciază că deja pentru unii cetăţeni „a debutat şi se află în derulare exerciţiul dreptului de a fi ales”, iar întreruperea acestui proces „s-ar putea constitui într-un abuz şi o vătămare a drepturilor electorale ale cetăţenilor români, şi în special a celor din diaspora, în privinţa cărora procedurile sunt deja declanşate şi se află în etape avansate”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.