Premierul Sorin Grindeanu a declarat, joi, la finalul întâlnirii cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, de la Palatul Victoria, că obiectivul Guvernului este finalizarea monitorizării europene în domeniul justiţiei înainte ca România să preia preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, precizând că nu se va face niciun pas înapoi în ceea ce înseamnă garantarea unui act de justiţie corect şi independent.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Obiectivul meu şi al Guvernului pe care îl conduc este să finalizăm MCV înainte ca România să preia preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Este o chestiune de prestigiu şi nu numai, la care ţin foarte mult. Avem patru rapoarte consecutive pozitive, îmi doresc ca la sfârşitul anului 2017 să avem un raport final pozitiv care să pună bazele încheierii acestui Mecanism”, a declarat premierul Sorin Grindeanu.

Prim-ministrul a subliniat că nu va face niciun pas înapoi în ceea ce înseamnă garantarea unui act de justiţie corect şi independent.

”Vom continua - şi vă spun cu tărie acest lucru - progresele majore pe care le avem până acum câştigate în domeniul justiţiei şi nu vom face niciun pas înapoi în ceea ce înseamnă garantarea unui act de justiţie corect şi independent. Vom face uz deplin de instrumentele de dialog, de transparenţă şi de consultare, astfel încât demersurile noastre să fie susţinute atât de sistemul de justiţie din România, cât şi de societate în integralitate”, a punctat şeful Executivului.

Grindeanu a spus că acest lucru trebuie făcut din două motive majore, respectiv economia României nu poate creşte fără încrederea investitorilor că banii lor sunt protejaţi de un sistem judiciar previzibil şi eficient şi pentru că societatea nu poate avansa fără protecţia intereselor şi a drepturilor fundamentale ale cetăţenilor.

Totodată, premierul a afirmat că priorităţile Guvernului în perioada următoare, pe care de altfel i le-a transmis şi lui Timmermans sunt ”punerea în acord a legislaţiei cu deciziile Curţii Constituţionale, asigurarea deplinului respect pentru drepturile fundamentale, garantarea eficienţei, predictibilităţii şi calităţii actului de justiţie, precum şi apropierea justiţiei de cetăţean”.

Grindeanu a punctat faptul că s-au făcut mai mulţi paşi în justiţiei, ca urmare a primei întâlniri pe care a avut-o, la începutul anului la Bruxelles, cu Timmermans.

”În acest moment se discută la nivel tehnic toate neclarităţiile pe care noi le aveam şi au fost transmise de către Comisia Europeană către ministerul Justiţiei referitoare la MCV. (...) Subliniez aprecierile pe care le am ca prim-ministru faţă de deschiderea şi de dialogul şi de modul constructiv în care, în aceste luni, Guvernul României a relaţionat cu Comisia Europeană şi în special cu domnul prim-vicepreşedinte Timmermans”, a mai spus şeful Guvernului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.