Premierul Sorin Grindeanu susţine, în răspunsul dat primarului din Iaşi, că alegerea municipiului Piatra Neamţ, şi nu a Iaşiului ca loc de desfăşurare pentru şedinţa comună a guvernelor român şi moldovean nu trebuie gândită în cheia competiţiei şi că următoarea reuniune de acest gen va avea loc la Iaşi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Primăriei ieşene, premierul Sorin Grindeanu a răspuns miercuri, scrisorii pe care primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a trimis-o Guvernului zilele trecute, în care edilul ieşean îşi exprima nemulţumirea că reuniunea comună de guverne este programată la Piatra Neamţ, şi nu la Iaşi.

Reprezentanţii Primăriei Iaşi afirmă, într-un comunicat de presă, că premierul Grindeanu a promis că următoarea şedinţă comună a guvernelor României şi Republicii Moldova va avea loc la Iaşi.

Totodată, în răspunsul oferit Primăriei ieşene, premierul Sorin Grindeanu susţine că "trebuie gândită alegerea municipiului Piatra Neamţ drept loc al desfăşurării celei de-a treia şedinţe comune a Cabinetelor României şi Republicii Moldova în cheia complementarităţii culturale, istorice şi sociale, nu în cea a competiţiei, cu atât mai puţin, a adversităţii cu alte oraşe ale României, inclusiv municipiul Iaşi”.

La rândul său, primarul Mihai Chirica afirmă, în acelaşi comunicat, că "nu este vorba de niciun fel de competiţie între oraşele care pot găzdui un asemenea eveniment atât de important, ci doar despre recunoaşterea eforturilor pe care le-a depus şi le depune Iaşiul pentru cetăţenii Republicii Moldova”.

"În esenţă, sunt mai importante măsurile concrete care se vor lua de cele două guverne decât locul unde se desfăşoară şedinţa. Aştept şi eu, ca şi zecile de mii de basarabeni care locuiesc, muncesc şi învaţă în Iaşi, acele măsuri menite a le face viaţa acestora mai bună, fie că ei se află în Iaşi sau în altă parte. Dar sunt sigur că toţi şi-ar  fi dorit ca această manifestare să aibă loc în capitala Moldovei”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a afirmat, marţi, că este un afront faptul că şedinţa comună a guvernelor din România şi Republica Moldova are loc la Piatra Neamţ, şi nu la Iaşi, afirmând că a trimis o scrisoare în acest sens premierului Sorin Grindeanu şi că aşteaptă explicaţii din partea acestuia.

El a mai spus că o şedinţă comună a celor două guverne ar trebui să aibă loc la Iaşi, în "fieful oamenilor de cetăţenie moldovenească”.

Edilul ieşean a afirmat că speră ca măcar şedinţa comună de anul viitor să fie programată la Iaşi, în anul în care este sărbătorit centenarul Marii Uniri.

Mihai Chirica a mai spus că poate este vorba şi de o pedepsire a Iaşiului, după ieşirile sale critice pe tema OUG13.

Luni, liderul PSD Iaşi Maricel Popa îi acuza de oportunism politic pe cei care spuneau că este o greşeală că şedinţa comună a guvernelor României şi Republicii Moldova are loc la Piatra Neamţ şi nu la Iaşi, precizând că decizia guvernului român arată maturitate politică şi normalitate.

Tot luni, deputatul PSD de Iaşi Silviu Macovei i-a cerut premierului Sorin Grindeanu explicaţii "solide” privind faptul că şedinţa comună a guvernelor român şi moldovean are loc la Piatra Neamţ, şi nu la Iaşi, arătându-se surprins de o astfel de decizie.

Aflat sâmbătă la Iaşi, liberalul Ludovic Orban a declarat că a aflat cu stupoare că PSD a uitat că Iaşiul este capitala Moldovei, întrucât şedinţa comună a guvernelor României şi Republica Moldova va avea loc la Piatra Neamţ, şi nu la Iaşi, "locul natural” pentru o asemenea reuniune, el calificând acest lucru drept o greşeală politică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.