Premierul Sorin Grindeanu a transmis un mesaj luni, la conferinţa naţională cu tema „Egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi”, în care a afirmat că există încă prejudecăţi false, dar cu rădăcini adânci în societate, care limitează accesul femeilor în anumite zone şi creează terenul fertil pentru discriminare şi abuz, iar România mai are de făcut paşi complecşi până când egalitatea de gen va deveni un lucru natural.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Se poate constata cu uşurinţă că atunci când vorbim despre acest subiect, mai avem încă foarte multe de făcut şi acelaşi lucru îl putem spune despre întreaga societate românească. Există încă prejudecăţi false, dar cu rădăcini adânci în societate, care limitează accesul femeilor în anumite zone şi creează terenul fertil pentru discriminare şi abuz”, se arată în mesajul premierului, citit de consilierul său Vladimir Ionaş.

Sorin Grindeanu a mai spus că România mai are de făcut paşi complecşi până când egalitatea de gen va deveni un lucru natural.

„Vreau să fiu foarte clar şi să spun că mai avem de făcut paşi complecşi până când în România egalitatea de gen va deveni un lucru natural care să vină din educaţie şi din mentalitate. Din punctul meu de vedere, nu trebuie să existe niciun domeniu în care femeile să nu aibă acces şi nicio barieră. Ele au dreptul, ca oricare dintre noi, să îşi urmeze propriile vise şi aspiraţii”, a completat prim-ministrul.

El a dat exemplu de mai multe situaţii în care femeile sunt abuzate şi hărţuite, afirmând totodată că astfel de situaţii trebuie să dispară.

„Cred, totuşi, că toate acestea se întâmplă deja în România, dar ştiu sigur că, tot la noi, se întâmplă şi alte lucruri care trebuie să nu mai existe. Nu mai vreau să văd nicio femeie într-un adăpost pentru victimele violenţei domestice, nu mai vreau să văd femei lipsite de apărare, agresate în scări de bloc sau pe stradă, nu mai vreau să văd femei şantajate şi hărţuite la locul de muncă pentru favoruri sexuale. Da, în mod cert, nu mai vreau să văd femei cărora li se refuză dreptul de a munci pentru simplul fapt că îşi doresc o familie şi copii”, a subliniat Sorin Grindeanu.

Premierul a mai spus că „avem în faţă provocări care necesită o acţiune conjugată din partea tuturor factorilor de decizie”, iar „Guvernul şi Parlamentul trebuie să lucreze împreună pentru a ne asigura că femeile din România sunt cu adevărat protejate şi sprijinite de stat şi autorităţi”.

„Avem o legislaţie bună în domeniu, dar mai avem multe lucruri de făcut pentru a crea un cadru legal care să răspundă mai bine acestor provocări. Aici mă gândesc, în primul rând, la transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor Convenţiei de la Istanbul pentru prevenirea şi combatarea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice. Vă asigur că veţi beneficia de întreg sprijinul Guvernului pentru îndeplinirea acestor obiective, astfel încât să avem aceste acte normative adoptate cât mai repede”, a conchis Sorin Grindeanu. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.