Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu a declarat, joi, în emisiunea Talk News de la Profit TV, că el are anumite semne de întrebare pirivind propunerea de reducere a accizei la carburanţi, arătând că de fercare dată când s-au făcut aceste chestiuni, a fost o ieftinire pe perioadă foarte scurtă şi după aceea preţul a revenit.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Eu am anumite semne de întrebare pe reducerea accizei, de fiecare dată când am făcut aceste chestiuni a fost o ieftinire pe o perioadă foarte scurtă, şi după aceea preţul a revenit. Nu ştiu dacă asta e cea mai bună soluţie. În continuare se analizează”, a spus ministrul. 

Despre măsurile anunţate de premierul Nicolae Ciucă, privind criza energetică, Grindeanu a arătat că  ”România are nevoie de soluţii”. 

”Mă bucur că soluţiile PSD au fost preluate”, a mai spus ministrul Transporturilor, precizând că,  ”având în vedere evoluţiile geopolitice, legate de acest conflict între Rusia şi Ucraina, trebuie să fim pregătiţi să adaptăm aceste soluţii de fiecare dată când va fi necesar”.

Sorin Grideanu a mai afirmat că ”în privind importului de gaze, o parte din el vine din Rusia şi vine prin Ucraina”.”Va trebui să fim pregătiţi să adaptăm aceste soluţii”, a adăugat el. 

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, că s-a decis aplicarea unor măsuri pentru combaterea preţurilor la energie şi gaz pe durata unui an de zile. La electricitate, pentru clienţii casnici s-a stabilit introducerea unei tarif social de 0,68 lei pe kilowatt cu TVA inclus pentru gospodăriile cu consum lunar de până la 100 de kW. 

”Sunt peste 4 milioane de gospodării care se încadrează la acest tip de consum. Alte 4 milioane de gospodării care au un consum lunar de energie electrică între 100 şi 300 de kW vor beneficia de tariful de 0,8 lei pe kilowatt cu TVA inclus”, a mai airmat premierul.  Impactul acestui pachet de sprijin este estimat la 3,62 miliarde de lei. 

Premierul a anunţat şi măsurile pentru clienţii non-casnici: ”Pentru clienţii non-casnici, IMM, micro-întreprinderi, mici şi mijlocii, instituţii publice, spitale, şcoli, grădiniţe, lăcaşuri de cult, primării, universităţi, ONG-uri precum şi alte astfel de instituţii va fi un tarif unic de un leu pe kilowat de asemenea cu TVA inclus. Impactul estimat pentru măsurile de spriijin al acestor categorii de beneficiari este de 5,54 miliarde lei. Pentru marii consumatori de energie se vor aplica scheme de ajutor de stat care vor asigura reducerea costului cu până la 20%. În total. impactul estimat al măsurilor de sprijin pentru consumatorii casnici şi non-casnici este, pentru electricitate, în valoare de 9,16 miliarde lei până la sfârşitul acestui an”, a mai transmis premierul.  Se vor acorda, de asemenea, ajutoare pentru facturile la gaz.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.