Premierul Sorin Grindeanu nu a dorit să comenteze proiectul privind modificarea codurilor penale transmis de Ministerul Justiţiei CSM, iar apoi retras, precizând că el a cerut duminică, în şedinţa de Guvern, ca singurele modificări, indiferent cine le promovează, să fie făcute "strict" pe deciziile CCR şi nimic altceva să nu fie schimbat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Noi, duminică, în şedinţa de Guvern am avut două puncte pe ordinea de zi: acea ordonanţă de urgenţă prin care s-a abrogat ordonanţa 13 din 31 ianuarie şi s-a ajuns la starea iniţială, ca şi când acea ordonanţă n-a fost, chiar dacă în continuare au rămas articole neconstituţionale. Am cerut Ministerului Justiţiei, pentru că sunt articole declarate în întregime neconstituţionale de către Curte, să dea drumul la o dezbatere, sau Parlamentul", a spus Grindeanu.

El a precizat că este normal ca articolele declarate neconstituţionale să fie modificate, pentru că altfel apar "distorsiuni" în sistemul judiciar, ceea ce nu este legal. "La aceste lucruri m-am referit în şedinţa de Guvern (...) Trebuie demarate aceste discuţii cât mai repede, pentru a aduce şi a respecta legea", a adăugat premierul.

Grindeanu a spus că indiferent dacă modificările vor fi făcute de Parlament sau de către Guvern el vrea ca discuţiile să înceapă, să aibă loc dezbateri, dar a reiterat că ele nu pot fi decât strict pe ce a declarat CCR ca fiind neconstituţional. "Nu pe altceva. Nu pe altceva, e ceea ce au am cerut în şedinţa de Guvern", a insistat el.

Întrebat despre proiectul trimis de Ministerul de Justiţiei CSM pentru avizare, Grindeanu nu a dorit să facă comentarii, spunând doar că un astfel de proiect nu s-a aflat pe ordinea de zi a Guvernului ca proiect legislativ.

"Am înţeles că între timp a fost trimisă adresa prin care s-a retras. El nu a fost pe ordinea de zi, nu am văzut aşa ceva, nu a fost un proiect de lege prin care să trimitem spre Parlament, aşa că asta e calea pe care vreau să meargă lucrurile", a spus el.

Ministerul Justiţiei a renunţat la proiectul de lege pentru modificarea codurilor penale trimis Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru avizare, decizia venind la scurt timp după ce a anunţat CSM că luni a primit proiectul şi urmează să stabilească un calendar pentru avizare.

Reprezentanţii Biroului de presă al Ministerului Justiţiei au declarat luni, pentru News.ro, că MJ renunţă la proiectul de lege privind modificarea şi completarea codurilor penale, trimis CSM, precizând că urmează să fie elaborat un alt proiect de lege, mai complex.

Anterior,  Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anunţat că a primit, luni, de la Ministerul Justiţiei proiectul de lege pentru modificarea codurilor penale şi că urmează să stabilească data la care va fi luat în discuţie pentru avizare.

Ministerul Justiţiei a trimis tot luni la CSM, pentru avizare, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru abrogarea OUG 13/2017. Solicitarea Ministerului Justiţiei se află pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a plenului CSM.

Solicitarea de avizare a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru abrogarea OUG 13/2017 spentru modificarea şi completarea Legii 286/2009 privind Codul penal şi a Legii 135/2010 privind Codul de procedură penală a fost înregistrată la Ministerul Justiţiei duminică 5 februarie, în ziua în care OUG 13 a fost abrogată de Guvern.

În solicitarea trimisă CSM, semnată de Florin Iordache, numărul legii privind Codul penal este scris greşit, repectiv „Legea 268/2009”.

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, spunea, luni dimineaţă, că MJ eleborează un nou proiect de lege pentru modificarea codurilor penale, care va fi pus în dezbatere luni şi va rămâne în consultare publică 30 de zile, timp în care specialiştii îşi vor putea spune punctele de vedere.

La câteva ore după declaraţia lui Iordache, Ministerul Justiţiei a transmis că "nu este preocupat să elaboreze un proiect de lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală", susţinând că în prezent centralizează deciziile pronunţate de Curtea Constituţională cu privire la aceste acte normative.

"Ca urmare a interesului manifestat de reprezentanţii mass media, Biroul de presă al Ministerului Justiţiei este abilitat să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele: Ministerul Justiţiei nu este preocupat să elaboreze un proiect de lege privind modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală. În prezent, Ministerul Justiţiei centralizează deciziile pronunţate de Curtea Constituţională cu privire la actele normative menţionate, urmând ca acestea să fie analizate în perioada următoare", a arătat Ministerul Justiţiei într-un comunicat de presă transmis luni după-amiază.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.