Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP) Toni Greblă a explicat că ordonanţa de urgenţă privind comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, în data de 9 iunie, este ca oricare altă ordonanţă care, după ce e adoptată şi de către Parlament, poate fi atacată la Curtea Constiţională. „Să vedem ce s-ar întâmpla dacă ar fi atacată, ipotetic vorbind, la Curtea Constituţională şi o decizie ar fi pronunţată. „Deciziile CCR au aplicabilitate pentru viitor şi nu retroactivează, astfel încât ce s-a întâmplat sub efectul unei legi în vigoare păstrează caracter de legalitate, de la data publicării în Monitorul Oficial a deciziei CCR toată lumea este obligată să respecte prescripţiile izvorâte din decizia Curţii Constituţionale”, a mai spus Greblă, întrebat despre faptul că efectele acestei OUG se produc, chiar dacă este atacată la CCR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Controlul Curţii Constiţionale nu este exclus. Orice ordonanţă de urgenţă trebuie confirmată în Parlament, astfel încât legea de adoptare a ordonanţei va putea fi supusă controlului de constituţionalitate. Eu vă asigur, însă, că aceasta nu încalcă prevederile Constituţiei. Dumneavoastră să referiţi probabil la migraţia politică, în termenul pe care îl folosiţi, nu a fost niciodată nici constituţională, nici neconstiţională şi în momentul în care aceasta era permisă, fără nicio restricţie, şi în momentul în care aceasta era interzisă cu desăvârşire, sub sancţiunea pierderii mandatului celui ales”, a explicat Toni Greblă, la finalul şedinţei de Guvern, de vineri.

Întrebat despre faptul că, din momentul apariţiei OUG în Monitorul Oficial, ea îşi produce efectele şi am putea să vedem primari, consilieri locali, judeţeni şi şefi de CJ care pot migra în această perioadă până e atacat actul normativ şi tranşat de CCR, şeful AEP a răspuns: „Să vedem ce s-ar întâmpla dacă ar fi atacată, ipotetic vorbind, la Curtea Constituţională şi o decizie ar fi pronunţată”.

„Deciziile CCR au aplicabilitate pentru viitor şi nu retroactivează, astfel încât ce s-a întâmplat sub efectul unei legi în vigoare păstrează caracter de legalitate, de la data publicării în Monitorul Oficial a deciziei CCR toată lumea este obligată să respecte prescripţiile izvorâte din decizia Curţii Constituţionale”, a continuat Greblă.

Guvernul a adoptat, vineri, ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024, fiind actul normativ care comasează alegerilor europarlamentare cu localele în data de 9 iunie.

Astfel, perioada electorală pentru alegerile din data de 9 iunie va începe la data de 12 martie 2024 şi se va încheia în termen de trei zile de la publicarea rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial, prevede OUG.

Preşedintele AEP Toni Greblă a precizat că un element de noutate este pentru votul în străinătate şi anume listele suplimentare care erau consemnate cu pixul sunt acum consemnate electronic, prin Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal (SIMPV). Astfel lista suplimentară pentru cetăţenii români din străinătate e generată electronic, ceea ce duce la economisirea timpului şi păstrarea acurateţii, a mai explicat Greblă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.