Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu (PNL), nu ar opta pentru creşterea pragului electoral de la 5 la sută la 7 la sută, aşa cum prevede un proiect de lege iniţiat de doi parlamentari, unul de la PNL şi celălalt de la PSD. Cu toate acestea, Gorghiu a adăugat că este nevoie de un nou Cod electoral, dar şi de o reprezentare mai bună a femeilor în Parlament.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Întrebată despre proiectul de lege privind creşterea pragului electoral la 7 la sută, depus în Parlament de doi aleşi, Alina Gorghiu a explicat, joi seară, la Digi24, că acest proiect nu a fost discutat în interiorul PNL şi că fiecare parlamentar are dreptul la iniţiative legislative.
 
”Fiecare parlamentar, conform constituţiei are dreptul la iniţiative legislative. Nu, n-a fost un proiect discutat în interiorul Partidului Naţional Liberal, dar sigur e libertatea fiecărui parlamentar la iniţiativă legislativă. Acum, în România ştiţi că a fost un sistem uninominal până acum ceva vreme. Eu însă mi-am fost aleasă în 2008 pe un sistem uninominal. Au fost două mandate de parlamentare pe acel sistem. S-a trecut din nou la sistemul proporţional în România. Fiecare cu plusurile şi minusurile pe care le presupune tipul acela de alegere. Într-un sistem proporţional este foarte important pragul, dar argumentul o majoritate stabilă versus reprezentare cât mai largă a partidelor la nivel parlamentar, este o discuţie care merită făcută în societatea românească”, a declarat Alina Gorghiu.
 
Ministrul Justiţiei a precizat că nu ar opta pentru creşterea pragului electoral, mai ales înainte de alegeri. 
 
”Nu ştiu dacă neapărat poate fi făcută cu atât de puţin timp înainte de alegeri. Eu mărturisesc că n-aş opta pentru creşterea pragului la 7%. Îmi doresc o cât mai largă reprezentare, cu deziderat pe mai multe teme. Vă spun că legislaţia electorală, oricât de des a fost modificată în România, tot are nevoie de o codificare. Spun, cred că se fac 15 ani de când tot spun, în spaţiu public din România, că avem nevoie de un cod electoral. Avem fiecare timp de alegeri cu legea ei de organizare a acelui tip de alegeri. Pe de altă parte, legislaţia electorală are nevoie de ajustări imediate. Reprezentare egală la nivel de Parlament, femei, bărbaţi. Avem proiecte de legi în Parlament. Am susţinut această temă iarăşi de ani de zile”, a subliniat Gorghiu.
 
Alina Gorghiu a arătat că PNL a trimis în guvern, patru femei.
 
”Ştiţi, una din obsesiile mele recurente se practică în toată Europa, România are deficienţa, aceasta egalitatea de şanse nu e o temă pe care să reuşim să o impunem în Parlament pe tematică de reformă electorală. Şi e premieră în România când Partidul Naţional Liberal a acceptat să trimită un guvern patru femei, din nou în portofoliu. În opinia mea, este e o ştire care a trecut uşor neobservată, dar n-am cum să nu remarc acest progres al Partidului Naţional Liberal. Sunt convinsă că va fi o discuţie. Argumentele mele vor fi pentru menţinerea acestui prag de 5%. De altfel, aş respinge teza că se face o iniţiativă legislativă împotriva sau pentru un partid electoral din România. Dar nu pot să contest faptul că fiecare are opinia sa în materie de legislaţie electorală”, a mai adăugat Alina Gorghiu
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.