Fostul preşedinte al PNL Alina Gorghiu a declarat, miercuri, că nimeni nu poate candida în numele unui partid fără a fi membru al formaţiunii, referindu-se la situaţia senatorului liberal Iuliana Scântei, după ce instanţa supremă a confirmat redeschiderea urmăririi penale pentru acuzaţiile de fals şi uz de fals, după ce aceasta ar fi devenit senator din partea PNL fără să fie membru de partid.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nimeni nu poate candida în numele unui partid fără să fie membru. Evident că a existat o adeziune de membru a fiecăruia care a candidat în numele PNL. Verificarea tuturor condiţiilor prevăzute de lege nu o face doar Departamentul electoral al PNL înainte să aducă preşedintelui la semnat dosarul de candidatură. Şi eu şi Daniel Buda am semnat atunci toate candidaturile venite din partea judeţelor. (...) Există o verificare, o cenzură făcută de biroul electoral de circumscripţie, ulterior după ce s-au definitivat alegerile şi sunt rezultatele validate se mai face o verificare de Comisia de validare a mandatelor din cadrul Parlamentului. Nu se pune problema să nu fi existat această calitate de membru”, a spus Alina Gorghiu.

Fostul preşedinte al PNL a mai spus că cel care a contestat situaţia Iulianei Scântei este un liberal care ”invariabil face contestaţii”.

”Nu este niciun fel de problemă că un membru al partidului a făcut contestaţie, e acelaşi membru care invariabil face contestaţii, critică o conducere sau alta. E acelaşi membru care a candidat acum la alegerile judeţene şi a luat patru voturi, cu tot cu votul dânsului. Este un membru care îşi face datoria şi contestă orice în interiorul PNL, ceea ce nu este o problemă. Este bine să avem vigilenţă în interior. Că există o plângere, acest lucru presupune că se face şi o cercetare, este foarte bine că ea se face. Vom vedea concluziile şi am convingerea că vom lămuri situaţia foarte serios. Nu ţine de competenţa mea ce se întâmplă în această cercetare. Este foarte bine să se verifice, să se ajungă la concluziile corecte”, a mai spus Gorghiu.

Vicepreşedintele Senatului Iuliana Scântei (PNL) susţine că în dosarul privind candidatura sa la alegerile parlamentare pe listele PNL Parchetul instanţei supreme continuă cercetările in rem, iar calitatea sa procesuală este de martor.

Instanţa supremă a confirmat redeschiderea dosarului în care se fac cercetări pentru acuzaţiile de fals şi uz de fals deschis în urma unei sesizări făcute în ianuarie de fostul prefect de Iaşi Dragomir Tomasevschi.

În luna ianuarie, fost prefect al judeţului Iaşi a depus o plângere la Parchet în care reclama că notarul public Iuliana Scântei a devenit senator în baza unei simple adeziuni, fără a fi membru de partid. Tomasevschi arăta în plângere că, pe 19 octombrie 2016, Iuliana Scântei a formulat o cerere de adeziune prin care a solicitat înscrierea în PNL şi, la aceeaşi dată, a dat o declaraţie prin care acceptă să candideze pentru funcţia de senator.

Iniţial, acest dosar a fost clasat de un procuror de la Parchet, pe 30 ianuarie, pe motiv că “fapta nu există”. Nemulţumit de soluţie, fostul prefect de Iaşi a contestat decizia şi procurorul-şef de secţie a decis să-i dea dreptate, a infirmat prima soluţie şi a dispus continuarea cercetărilor.

În aceste condiţii, procurorul-şef de secţie a decis, printr-o ordonanţă din 18 aprilie, „admiterea plângerii petentului Tomasevschi Dragomir, infirmarea soluţiei de clasare, redeschiderea şi reluarea urmăririi penale”. 

Potrivit legii, orice infirmare a unui dosar clasat trebuie supusă controlului unui judecător, lucru care s-a întâmplat marţi, la instanţa supremă, care a confirmat continuarea urmăririi penale faţă de Iulia Scântei.

Senatoarea Iuliana Scântei este o apropiată a fostului ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu. Ea a devenit notar în timpul mandatului acestuia la Justiţie şi apoi a fost secretar general la minister.

Numele Iulianei Scântei a apărut recent în declaraţia dată la instanţa supremă de Elena Catrinel Florescu, fosta şefă de cabinet a lui Tudor Chiuariu. Audiată ca martor în dosarul retrocedarilor de păduri, Florescu a susţinut în faţa judecătorilor că nu ştie cine a ales notarul care urma să legalizeze vânzarea unei importante suprafeţe de pădure de către Paltin Sturdza.

“A fost întâlnire cu doamna notar Laura Iuliana Scântei. A fost prezentă şi ea la un moment dat la întâlnire. Este notarul cu care colaborăm, nu-mi amintesc cine a ales notarul”, a susţinut pe 26 aprilie, la instanţa supremă, fosta şefă de cabinet a lui Tudor Chiuariu. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.