Preşedinta interimară a Senatului Alina Gorghiu a declarat că adoptarea în viitorul apropiat a unei Declaraţii privind consolidarea egalităţii de gen în România în plenul reunit al Parlamentul şi constituirea Platformei femeilor parlamentar din România vor reprezenta „cadrul formal pentru recuperarea handicapului în reprezentarea femeilor”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În numele Senatului, instituţia organizatoare a acestui eveniment, vă mulţumesc tuturor, pentru că prin prezenţa aici susţineţi schimbări necesare pentru democraţia românească! Subiectul egalităţii de gen în reprezentarea politică, şi nu numai, este o reformă foarte importantă şi poate fi abordat doar consensual de clasa politică şi ceea ce vedem astăzi arată că direcţia este corectă.  Adoptarea în viitorul apropiat a unei Declaraţii privind consolidarea egalităţii de gen în România în plenul reunit al Parlamentului României şi constituirea Platformei femeilor parlamentar din România vor reprezenta cadrul formal pentru recuperarea handicapului în reprezentarea femeilor. 17% femei parlamentar, dar am iniţiat propuneri legislative importante: am impus integritatea în funcţii publice, am combătut violenţa domestică prin pârghii reale, am susţinut familiile, i-am ajutat pe cei cu boli sau cu probleme sociale, am evitat conflictul adoptând metode alternative de soluţionare a lor, am propus trusoul pentru nou-născuţi, reglementăm depresia post-partum”, a afirmat Alina Gorghiu, marţi la la Conferinţa internaţională „Femeile parlamentare din România şi promovarea egalităţii de gen ca angajament naţional” organizată de către Senatul României. 

Ea a adăugat că toate aceste realizări nu schimbă dezechilibrul de gen din Parlament şi este nevoie de o dezbatere aşezată pe acest subiect şi pe ceea ce trebuie făcut pe viitor pentru a reduce acest dezechilibru. 

„Dacă reuşim asta, am convingerea că ziua de 1 noiembrie va fi ţinută minte ca un moment de referinţă pentru România. Toţi vedem adevărul. Deşi democraţia românească este solidă, în ultimii peste 30 de ani, s-au făcut paşi mărunţi la reprezentarea justă a femeilor în politică, la acces egal în responsabilităţile profesionale şi la poziţiile de conducere în instituţii şi în mediul de afaceri! Ultimul pas semnificativ pentru a încuraja participarea femeilor în politică a fost făcut acum 84 de ani! Introducerea dreptului de vot.  A urmat regimul totalitar comunist, când femeile aveau drept de vot, dar exista un singur partid politic. Ca atare, femeile din România nu au avut mult timp drept de vot, apoi nu au avut de unde să aleagă! Şi vedeţi ironia? În ultimii 30 de ani, au avut drept de vot, au avut partide politice dintre care să aleagă, dar nu au putut alege aproape niciodată femei! Pentru că foarte puţine au ajuns pe listele de candidaţi ale partidelor politice”, a mai spus Gorghiu. 

Preşedinta interimară a Senatului a mai precizat că România are de recuperat la capitolul accesului egal în funcţiile publice, pe piaţa muncii şi în multe alte domenii. 

„Realitatea este că atunci când decidenţii sunt 90% bărbaţi, pe liste vor fi, cu siguranţă, 90% bărbaţi! România are de recuperat în ceea ce priveşte accesul egal la funcţiile publice, pe piaţa muncii, în toate domeniile. Şi fără cote de gen, că sunt voluntare sau prin lege, nu vom ieşi din această situaţie! Dacă astăzi votăm pentru cote de gen, peste 10 – 15 ani nu o să mai fie nevoie de ele, pentru că vor fi deja suficiente femei în Parlament şi în administraţia locală, iar problemele femeilor vor fi pe agenda politică!   Suntem la jumătatea legislaturii. Acesta este momentul ideal pentru schimbări în legislaţia electorală. Lansez un apel către colegii din Camera Deputaţilor să finalizeze cât mai repede dezbaterile la legea adoptată de Senat care prevede introducerea unei cote de gen de 1/3 pentru genul mai puţin reprezentat pentru alegerile parlamentare. Alegerile urmează în anul 2024. Şi noi, ca oameni politici, trebuie să ne punem şi această întrebare: care sunt marile reforme democratice pe care le vom realiza până atunci pentru societate? Am închis cu Legile Justiţiei, urmează să închidem cu reforma în Educaţie, banii europeni vin, suntem atenţi la problema violenţei domestice . Pentru a avea o democraţie mai puternică, mai inclusivă, mai reprezentativă, cred că două reforme erau acum absolut necesare: integritatea în funcţiile publice şi obţinerea echilibrului de gen. Sunt două feţe ale unei singure probleme: un mediu politic sănătos în România”, a mai explicat Alina Gorghiu.

Aceasta a mai declarat că România nu poate rămâne cu sub 20% în Legislativ şi există o propunere legislativă care prevede o cotă de gen de o treime de candidaţi pe locurile eligibile la alegerile parlamentare să fie femei, iar la locale care prevede 30%. 

„Prima problemă a fost rezolvată, dar România nu poate rămâne cu sub 20% femei în Parlament! În prezent, există propunerea legislativă care stabileşte o cotă de gen de 1/3 din candidaţii de pe locurile eligibile la alegerile parlamentare şi o alta care prevede 30% pentru locale. Precum şi modificări la Legea finanţării partidelor în funcţie de numărul de femei şi tineri pe listele electorale. Aceste legi trebuie adoptate. Azi poate părea un pas curajos! Mâine va fi normalitate! Însă trebuie să ne asumăm şi un lucru foarte clar: orice listă fără echilibru de gen în 2024 trebuie respinsă de instanţele din România. Ar trebui să existe un început şi pe acest subiect. Avem nevoie de egalitate de gen. Inclusiv pentru a intra în rândul celor mai puternice economii din lume – Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Parcurgem paşii aderării la acest organism internaţional. Trebuie să ne ridicăm la standardele economice şi atunci când vine vorba de egalitatea economică de gen. Ca şi noi, multe state OCDE se confruntă cu scăderea forţei de muncă, un rezultat al îmbătrânirii populaţiei şi a ratei scăzute de fertilitate. Soluţia este simplă: mai multe femei pe piaţa muncii prin bugetare de gen. Asta înseamnă o creştere cu 5,7% a PIB per capita şi de 6% a productivităţii companiilor în majoritatea statelor OCDE”, a adăugat Gorghiu.

Ea a subliniat că sloganul „Empower Her” al Conferinţei organizate de către Senat nu trebuie să rămână doar la nivel de slogan, ci trebuie pus în practică.

„Reducerea inegalităţii economice de gen în România nu se va realiza automat! Trebuie acţionat pe mai multe fronturi: firmele trebuie să conştientizeze prezenţa femeilor în anumite sectoare, Guvernul să prioritizeze politicile care sprijină participarea femeilor la forţa de muncă, Parlamentul să adopte legi pentru egalitate de gen. #EmpowerHer – un slogan pe care România trebuie să îl pună în practică”, a conchis Gorghiu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.