Senatorul PNL Alina Gorghiu a declarat, joi, că PNL va ataca la Curtea Constituţională legea iniţiată de Călin Popescu-Tăriceanu, potrivit căreia preşedintele şi ministrul Justiţiei sunt excluşi din procedura de numire a şefilor DNA, DIICOT şi a procurorului general, în cazul în care proiectul va fi adoptat de Senat, care este cameră decizională, menţionând că acesta ”nu e altceva decât o vendetă politică îndreptată împotriva preşedintelui Klaus Iohannis”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alina Gorghiu a declarat, joi, într-o conferinţă de presă care a avut loc la sediul PNL Timiş, că în cazul în care Senatul va adopta proiectul iniţiat de Călin Popescu-Tăriceanu va fi contestat la Curtea Constituţională a României odată ce va deveni lege.

”Numirea sau revocarea unor magistraţi sau procurori care este proiectul vieţii lui Călin Popescu Tăriceanu, dacă va trece de plenul Senatului, care este cameră decizională, vă asigur că va fi atacat de PNL la Curtea Constituţională a României. Anunţul meu nu e o surpriză, însă vă asigur că nu putem lăsa o soluţie neconstituţională să devină lege”, a spus Gorghiu.

Alina Gorghiu spune că prin acest proiect de lege se doreşte ca preşedintele Klaus Iohannis să nu mai aibă atribuţii în numirea sau desemnarea procurorilor şefi.

”Propunerea lui Călin Popescu Tăriceanu nu e altceva decât o vendetă politică îndreptată împotriva preşedintelui Klaus Iohannis. Procedura de desemnare a procurorilor în viziunea lui Tăriceanu prevede ca preşedintele să nu mai aibă niciun fel de atribuţiune în acest sens”, a mai spus Alina Gorghiu.

Potrivit proiectului de lege, preşedintele României şi ministrul Justiţiei sunt excluşi din procedurile de numire a procurorilor-şefi DNA, DIICOT şi procurorului general al României, aceştia fiind desemnaţi de către CSM. 

”Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Naţional Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii-şefi de secţii ai acestor Parchete, precum şi procurorul-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de Consiliul Superior al Magistraturii dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată", prevede proiectul de lege.

Revocarea acestora se face tot de către CSM, care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunării generale sau, după caz, a procurorului general.

În prezent, procurorul general al României, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul şef DNA, adjuncţii acestuia, procurorii-şefi de secţii ai acestor Parchete, precum şi procurorul-şef al DIICOT şi adjuncţii acestuia sunt numiţi de către preşedinte, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM.

Totodată, potrivit proiectului, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie îşi numeşte, dintre judecătorii care au funcţionat la această instanţă cel puţin doi ani, preşedintele, vicepreşedintele şi preşedinţii de secţii. Revocarea din funcţie a preşedintelui, vicepreşedintelui sau a preşedinţilor de secţii se face de către ÎCCJ, care se poate sesiza din oficiu, la cererea unei treimi din numărul membrilor sau la cererea adunării generale a instituţiei.

Potrivit legislaţiei în vigoare, preşedintele, vicepreşedinţii şi preşedinţii de secţii ai ÎCCJ sunt numiţi de către preşedintele României, la propunerea CSM.

Proiectul de lege, iniţiat de Călin Popescu Tăriceanu a fost adoptat tacit, anul trecut, de Camera Deputaţilor, iar Senatul este for decizional în acest caz.

Marţi, Comisia juridică a Senatului a amânat proiectul de modificare a statutului judecătorilor şi procurorilor, din cauză că iniţiatorul a fost absent.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.