Preşedintele UNJR, judecătoarea Dana Gîrbovan, spune că "în aceste momente de nebuloasă politică o comisie formată numai din oameni numiţi politic şi sub autoritate politică intră în arhiva SIPA şi au, implicit, acces necontrolat la informaţiile de acolo" şi întreabă noua conducere a SGG cine din această instituţie, după publicarea HG 410/2017, a intrat în arhiva SIPA şi pe cine va delega să intre mai departe în arhivă. Noul şef al SGG, fostul premier Victor Ponta, îi răspune lui Gîrbovan asigurând-o că "absolut nicio decizie nu va fi luată fără o serioasă consultare cu reprezentanţii magistraţilor".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele UNJR, judecătoarea Dana Gîrbovan, spune că ceea ce se întâmplă în aceste zile pe scena politică confirmă, o dată în plus, justeţea motivelor pentru care UNJR şi AMR s-au împotrivit modului în care ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a iniţiat şi elaborat hotărârea de guvern, asumată de Guvernul Grindeanu, prin care arhiva SIPA va fi inventariată din nou. 

Ea aminteşte, într-un mesaj postat sâmbătă pe Facebook, că într-o scrisoare adresată premierului Grindeanu în 1 iunie arăta că acţiunea ministrului Justiţiei Tudorel Toader nu doar că nu oferă nicio garanţie privind lămurirea problemelor legate de acţiunile şi răspunderea comisiilor de inventariere a arhivei SIPA, dar prin modul său de acţiune, lipsit de transparenţă, a renăscut suspiciunile că Guvernul şi majoritatea parlamentară care îl susţine doresc să folosească arhiva pentru şantajarea magistratilor. 

"Am susţinut că, prin neincluderea unor magistraţi din comisia de (re)inventariere a arhivei SIPA, ministrul Justiţiei Tudorel Toader a ales “o soluţie ce pare focusată pe preluarea controlului politic asupra conţinutului acestei arhive”. HG 410/2017 prevede că acea comisie de inventariere va fi compusă din 5 membri: doi de la Secretariatul General al Guvernului, doi de la Ministerul Justiţiei şi unul de la ANP.  Toate aceste persoane care vor reinventaria arhiva SIPA sunt, aşadar, numite politic şi sub autoritate politică", spune Dana Gîrbovan

Ea precizează că tocmai a fost schimbată conducerea Secretariatului General al Guvernului (SGG), fapt ce se va reflecta implicit şi asupra comisiei de inventariere şi întreabă noua conducere a SGG cine din cadrul acestei instituţii, după publicarea HG 410/2017, a intrat în arhiva SIPA şi pe cine va delega să intre mai departe în arhivă. 

"Toate aceste incertitudini confirmă încă o dată cât de lipsit de încredere este procesul de reinventariere al arhivei SIPA, iniţiat într-un mod atât de netransparent de ministrul justiţiei Tudorel Toader. Pe scurt, în aceste momente de nebuloasă politică, o comisie formată numai din oameni numiţi politic şi sub autoritate politică intră în arhiva SIPA şi au, implicit, acces necontrolat la informaţiile de acolo. Cât timp HG 410/2017 este în vigoare va exista mereu suspiciunea că decidenţii politici vor să folosească arhiva SIPA în interese proprii", adaugă preşedintele UNJR.

Noul şef al SGG, fostul premier Victor Ponta, îi răspunde Danei Gîrbovan tot pe Facebook, spunând că "absolut nicio decizie" privind arhiva SIPA nu va fi luată fără consultări cu reprezentanţii magistraţilor".

"Ca fost magistrat (actual vremelnic Secretar General al Guvernului), o asigur pe Doamna Judecător Gârbovan că absolut nicio decizie privind arhiva SIPA nu va fi luată fără o prealabilă şi serioasă consultare cu reprezentanţii magistraţilor! Voi discuta cu premierul şi ministrul Justiţiei şi vom organiza această consultare în cel mai scurt timp posibil!", a scris Ponta.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.