Deputatul USR Cristian Ghinea, fost ministru al Fondurilor Europene în Guvernul Cioloş, acuză actualul Executiv că, prin proiectul de buget care urmează să fie aprobat vineri, lipseşte de fonduri investiţiile şi finanţează ”pomenile electorale” şi cheltuielile sociale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Au luat şi au taxat bugetele de investiţii astfel încât să ducă la cheltuieli sociale şi la pomeni electorale. Acesta este un simptom clar al acestui buget”, a declarat Cristian Ghinea.

El a dat ca exemplu promisiunea PSD din campanie că vor fi construite opt spitale regionale, dar a spus că social-democraţii nu au prevăzut în buget nici măcar suma de co-finanţare pentru cele trei spitale pentru care există fonduri europene, la Craiova, Iaşi şi Cluj-Napoca.

Ghinea a mai spus şi că bugetul este unul complet nerealist deoarece pleacă de la ideea că veniturile vor creşte cu 15%, lucru care nu s-a întâmplat niciodată după Revoluţie.

Deputatul USR a anunţat că formaţiunea din care face parte va depune o serie de amendamente la legea bugetului, dând ca exemplu reducerea fondurilor alocate Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL).

”Este expansiune aiuritoare a programului naţional de dezvoltare locală, este ceea ce eu numesc pixul lui Dragnea, acel program de la Ministerul Dezvoltării care are credite de angajament până în 2020 de 30 de miliarde de lei. Dacă veţi face un calcul veţi vedea că este mai mult decât primesc autorităţile locale din fonduri europene. Vom depune un amendament prin care să reducem la aşteptări realiste acest program, la credite de angajament de maximum opt miliarde de lei până în 2020”, a declarat Ghinea.

Un alt amendament al USR va viza tot PNDL, mai exact, potrivit lui Ghinea, ”regimul excepţional” prin care Ministerul Dezvoltării va putea trage bani din fondul de rezervă al Guvernului oricând doreşte.  

”Prin legea bugetului se creează un regim excepţional pentru acest instrument (PNDL – n.red.) prin care îşi pot trage bani din fondul de rezervă al Guvernului oricând doresc, printr-o decizie a ministrului Dezvoltării, nici măcar nu mai e nevoie de o rectificare bugetară. Asta înseamnă că, de fapt, desfiinţăm Guvernul României. Ministerul Dezvoltării devine împărat peste Guvern. Este şi o umilire a premierului Grindeanu pentru că un minister îi poate lua direct din rezerva bugetară bani fără să mai întrebe. Vrem să scoatem această excepţie din legea bugetului”, a mai spus deputatul USR. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.