Fostul ministru USR Cristian Ghinea i-a transmis, vineri, ministrului Muncii, Marius Budăi, să elimine pensiile speciale ale primarilor, el arătând că, dacă Guvernul nu dă OUG în următoarele trei săptămâni, de la 1 ianuarie mii de foşti primari şi şefi de Consilii Judeţene vor primi pensii speciale, băgate de PSD în lege anterior. ”Guvernul PNLSD trebuie să se apuce de treabă şi să lase smiorcăiala. Trebuie să termine recalcularea pensiilor, să vină cu o formulă statistică fixă de crescut pensiile. Şi să producă, să aibă creştere economică, să crească PIB, creşte şi anvelopa pentru pensii. Asta este, nu vă mai puteţi juca cu pensiile românilor”, mai afirmă Ghinea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Nu daţi pensii la primari, munciţi pentru pensionari! Mă bucur că Marius Budăi învaţă lucruri noi şi că tocmai a aflat cât este media pensiilor din PIB în UE. Întrebat astăzi dacă vor băga în plată pensiile speciale pentru primari, Budăi execută o piruetă zicând că e vina mea că am negociat o limită de 9,4% din PIB pentru pensii în PNRR. Şi că media UE e la 13%. Ca orice medie, procentul ascunde diferenţe mari între ţări şi nu ajută cu nimic dezbaterea. Aşa pot să spun şi eu că să crească Budăi pensiile la nivelul din Estonia, Lituania, Letonia, Malta, Irlanda, Slovacia, Cehia. Ar suna bine dar ar fi o prostie, pentru că toate aceste ţări au cheltuieli cu pensiile/PIB mai mici de 9,4%. Toate cheltuie aproximativ 8%. România are acum o cheltuială pensii/PIB de aprox 8%. În linie deci cu cele mai multe ţări UE din est”, a scris Ghinea pe Facebook. 
 
El a arătat că problema României, şi a altor ţări, este deficitul la fondul de pensii care trebuie acoperit în fiecare an de la bugetul mare al ţării.
 
”Ca să acoperi gaura, trebuie să iei bani de la buget, de unde se duce în deficitul bugetar, de unde preocuparea Comisiei pe subiect. Nu ar fi elegant din partea mea să dau detalii de la negocieri, dar pot spune că procentul de 9,4% din PIB care a rămas în final în PNRR este mult faţă de propunerea făcută de Comisia Europeană. Poate nu ştiţi, dar România a fost aruncată de PSD în procedura de deficit excesiv şi orice cheltuială trebuie să se raporteze la aceste constrângeri (care nu au legătură directă cu PNRR). Miza reală nu e media UE ci cum echilibrăm bugetul de pensii dezechilibrat în mod iresponsabil de PSD. Chiar cu contribuţia lui Budăi, care a mai fost ministru şi a contribuit la problemă. Dimpotrivă, 9.4% este un procent care permite creşterea de pensii acum”, a spus fostul ministru.
 
El i-a transmis ministrului Muncii: ”Îl provoc pe Budăi (şi pe Ciolacu, în general pe băieţii ăştia care în fiecare zi şurubăresc şi modifică PNRR cu câte ceva) să scrie odată emailul acela la Comisie să ceară modificarea. Chiar vreau să văd negocieri pe pensii/PIB între Budăi şi DG Recovery. Cine crede că m-am dus eu cu un procent aşa pescuit din avion bate câmpii. Au fost propuneri alternative, problema a fost deschisă luni de zile, au existat consultări cu ministerele implicate şi am căzut la pace. Budăi să scrie mesaj că vrea să redeschidă negocierea asta sau să înceteze cu smiorcăiala. În plus, evident că anvelopa asta include şi pensiile speciale. Toate pensiile speciale”, .
 
Potrivit lui Ghinea, ”este nesimţire să acuzi această constrângere când tu vrei să intre în plată pensii speciale noi”. 
 
”Să fie clar: USR e singurul partid din România care a desfiinţat pensii speciale. Noi am condiţionat intrarea la guvernare de desfiinţarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Am cerut şi anularea pensiilor speciale pentru primari, partenerii de coaliţie au acceptat doar amânarea intrării în plată. Adică amânarea cu un an. Care tocmai trece. Dacă Guvernul nu dă OUG în următoarele trei săptămâni, de la 1 ianuarie mii de foşti primari şi şefi de Consilii Judeţene vor primi pensii speciale. Băgate de PSD în lege anterior. Astea sunt tot pensii speciale, indiferent că Budăi le zice indemnizaţii sau girafă. SUNT PENSII SPECIALE”, a scris Ghinea. 
 
Reprezentantul USR spune că ”de asta se smiorcăie Budăi: trebuie să aleagă între pensiile speciale ale clientelei şi crescut pensiile românilor”.
 
”RomâniiTrebuieSăŞtie că orice creştere de pensii speciale sau introducere de pensii speciale noi, cum face PSD acum pentru primari, înseamnă imposibilitatea de a creşte pensiile lor. Guvernul PNLSD trebuie să se apuce de treabă şi să lase smiorcăiala. Trebuie să termine recalcularea pensiilor, să vină cu o formulă statistică fixă de crescut pensiile. Şi să producă, să aibă creştere economică, să crească PIB, creşte şi anvelopa pentru pensii. Asta este, nu vă mai puteţi juca cu pensiile românilor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.