Guvernul a publicat, miercuri, pe site, ghidul de informare privind Legea antifumat, în care sunt prezentate locurile în care se poate fuma, obligaţiile administratorilor de spaţii publice închise, dar şi sancţiunile care pot fi aplicate în cazul nerespectării legii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform acestuia, regulamentele interne de la locurile de muncă trebuie să conţină prevederi prin care se interzice fumatul în spaţiile închise şi sancţiuni pentru încălcarea interdicţiei de a fuma.

”Stabilirea sancţiunilor este atributul angajatorului care trebuie să se asigure că sancţiunile sunt proporţionale în raport cu fapta săvârşită”, se arată în ghid.

În acesta se precizează însă că, deoarece Legea 15/2016 stabileşte că încălcarea interdicţiei de a fuma este o abatere disciplinară gravă, angajatorii vor putea să recurgă la sancţiuni precum desfacerea contractului individual de muncă sau chiar plata unor despăgubiri care să acopere prejudiciul cauzat prin încălcarea regulilor privind fumatul.

Un angajat poate fi sancţionat pentru că fumează într-un spaţiu închis de la locul de muncă de angajator sau de un reprezentant al poliţiei locale sau MAI atunci când acesta constată, într-o acţiune de control, că angajatul fumează într-o zonă interzisă.

Sancţiunile stabilite de angajator pot fi cele prevăzute în Codul muncii, respectiv: avertisment scris; retrogradarea din funcţie pentru cel mult 60 de zile; reducerea salariului de bază pe o perioadă de 1-3 luni cu 5-10%; reducerea salariului de bază şi/ sau indemnizaţiei de conducere pe o perioadă de 1-3 luni cu 5-10%; desfacerea disciplinară a contactului individual de muncă.

Cu excepţia avertismentului scris, toate celelalte măsuri disciplinare necesită efectuarea unei cercetări disciplinare înainte de a fi aplicate.

Angajatorul poate fi sancţionat de către un reprezentant al poliţiei locale sau MAI atunci când se constată, într-o acţiune de control, că angajaţii fumează într-un loc interzis din administrarea persoanei juridice sau de către inspectorii de muncă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.