Candidaţii propuşi de PSD, Gheorghe Stan şi Cristian Deliorga, au fost validaţi marţi de plenul Camerelor pentru Curtea Constituţională. Gheorghe Stan, propus de PSD pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională (CCR) din partea Camerei Deputaţilor, a fost audiat, marţi dimineaţă, în Comisia juridică. Preşedintele comisiei, Nicuşor Halici (PSD), a permis doar câteva întrebări din partea membrilor comisiei. În răspunsurile date, Stan a susţinut că „tot ce emite MCV şi Comisia de la Veneţia sunt recomandări, deci nu au caracter obligatoriu”. El a mai spus că legea fundamentală are 153 de articole, deşi Constituţia are 156 de articole.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Camera Deputaţilor l-a votat pe Gheorghe Stan, şful Secţiei pentru investigarea magistraţilor, pentru CCR, acesta privind 174 de voturi favorabile.  PNL îl propusese pe Ioan Cupşa, iar USR pe Mircea Ursuţa.

La Senat, a fost validat Cristian Deliorga, propus tot de PSD, cu 70 de voturi favorabile. Daniel Fenechiu a primit 24 de voturi, iar candidatul USR Ovidiu Daraban 10 voturi.

Patru candidaturi au fost depuse la Senat pentru postul de judecător la Curtea Constituţională (CCR), respectiv Cristian Deliorga, propus de PSD, Daniel Fenechiu - PNL, Ovidiu Daraban - USR şi Gheorghe Iancu, fără susţinerea vreunui grup parlamentar.

Luni, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru numirea pe un post de judecător la CCR a Siminei Tănăsescu, fosta sa consilieră. Ea va avea un mandat de 9 ani, începând din data de 9 iunie 2019. 

CITEȘTE ȘI Stelian Ion (USR): Ceea ce s-a întâmplat în Comisia juridică a fost un simulacru de audiere

UPDATE: Plenul Camerei Deputaţilor a început dezbaterile, în jurul orei 11.30, asupra candidaţilor propuşi pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională, reprezentanţii opoziţiei solicitând audierea acestora şi în plen.

UPDATE: Toţi candidaţii au fost validaţi de Comisia juridică, raportul întrunind 25 de voturi „pentru” şi două abţineri.

UPDATE: PSD a propus validarea tuturor candidaţilor doar pe baza CV-urilor. 

Cătălin Predoiu (PNL) a cerut însă ca aceştia să fie audiaţi şi s-a acceptat ca fiecare grup parlamentar să adreseze câte două întrebări, PSD anunţând că nu are nicio întrebare pentru niciun candidat.

Preşedintele Comisiei juridice, Nicuşor Halici (PSD), a intervenit criticând faptul că liberalii îi adresează lui Gheorghe Stan întrebări care nu au legătură cu subiectul.

Florin Roman (PNL) l-a întrebat pe Stan câte articole are Constituţia şi dacă îşi asumă nominalizarea politică din partea PSD.

„Am 20 şi ceva de carieră în funcţia de procuror, nu am făcut parte din nicio formaţiune politică. Am acceptat această provocare pentru mine pentru că expertiza mea poate fi utilă CCR”, a răspuns Stan, la a doua întrebare. La prima întrebare a intervenit Halici şi a spus că audierea este dusă în derizoriu.

Stelian Ion (USR) a amintit că o decizie a CCR a stabilit că recomandările din cadrul MCV sunt obligatorii pentru România şi l-a întrebat pe Gheorghe Stan care e opinia sa privind raporturile dintre Comisia de la Veneţia şi CCR.

„Apreciez că tot ce emite MCV şi Comisia de la Veneţia sunt recomandări, deci nu au caracter obligatoriu”, a susţinut Stan.

Stelian Ion l-a întrebat şi despre ascensiunea sa rapidă în perioada 2008-2009, Stan răspunzând la această întrebare.

În final, Gheorghe Stan a dorit să revină la întrebarea lui Florin Roman privind numărul articolelor din Constituţie, spunând că nu este important că sunt „153 de articole în Constituţie” şi a fost corectat, legea fundamentală având 156 de articole.

Preşedintele Comisiei juridice a intervenit spunând că e tendenţioasă întrebarea. De altfel, Halici a intervenit la toate întrebările şi le-a tăiat microfonul membrilor comisiei de mai multe ori. În plus, nu a permis să fie adresate mai multe întrebări.

Gheorghe Stan este şeful Secţiei de investigare a infracţiunilor în justiţie, care a declanşat urmărirea penală împotriva Laurei Codruţa Kovesi.

PNL l-a propus pe deputatul Ioan Cupşa, iar USR pe juristul Mircea Ursuţa.

După audierea candidaţilor, Comisia juridică va întocmi un raport care va fi trimis plenului.

Şi la Comisia juridică din Senat sunt audiaţi candidaţii pentru funcţia de judecător la CCR din partea acestei camere legislative.

Patru candidaturi au fost depuse la Senat pentru postul de judecător la Curtea Constituţională (CCR), respectiv Cristian Deliorga, propus de PSD, Daniel Fenechiu - PNL, Ovidiu Daraban - USR şi Gheorghe Iancu, fără susţinerea vreunui grup parlamentar.

Luni, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru numirea pe un post de judecător la CCR a Siminei Tănăsescu, fosta sa consilieră. Ea va avea un mandat de 9 ani, începând din data de 9 iunie 2019. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.