Ambasadorul României la Washington, Gorge Maior, este aşteptat, miercuri, la ora 13.00, în Comisia de politică externă a Senatului, pentru a da explicaţii cu privire la activitatea sa de diplomat, dar şi cu privire la declaraţiile publice pe care le-a făcut în ultima perioadă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anunţul audierii lui George Maior a fost făcut de către preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

“Miercuri, la ora 13.00, Comisia de politică externă a Senatului l-a solicitat pe ambasadorul României la Washington, domnul Maior George, să se prezinte în faţa Comisiei pentru a da o serie de explicaţii pentru a ne oferi poate un tablou mai larg cu privire la activitatea sa de ambasador, cu declaraţiile publice pe care le-a făcut în ultima vreme, care au stârnit, nu vă ascund, o serie de întrebări şi, probabil, mai mult de atât, anumite îngrijorări şi nemulţumiri. Ele pot să afecteze în mod serios relaţia în Parteneriatul Strategic”, a anunţat Călin Popescu Tăriceanu, luni seara, la Antena 3.

El a mai spus că şedinţa va fi publică, iar Maior va fi invitat în calitate de ambasador, nu de fost şef al Serviciului Român de Informaţii.

“Vom face aceste discuţii publice. Noi nu suntem Comisia de supraveghere a activităţilor SRI, care are obligaţia menţinerii secrete a acestor discuţii. Noi îl invităm pe domnul Maior în calitate de ambasador, şi nu de fost şef al SRI şi, sigur, că este o premieră mai degrabă această ipostază inedită care va avea loc, adică o ipostază în care Comisia de politică externă a hotărât se se pună, pentru că, din păcate, în perioada aceasta modernă a parlamentarismului, unele dintre comisii au făcut de multe ori activitate superficială (...) Parlamentul nu şi-a luat în serios rolul de control al Executivului”, a mai spus liderul ALDE.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, anunţat, în 1 septembrie, după şedinţa Comitetului Executiv al PSD, că i-a solicitat premierului Viorica Dăncilă să îi ceară ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, să înceapă demersurile pentru rechemarea de la post a ambasadorului României în SUA, George Maior.

El a susţinut că, din punctul său de vedere, George Maior ar trebui rechemat pentru că are multe explicaţii de dat în legătură cu protocoalele SRI.

"Eu cred că ar trebui rechemat pentru că are multe explicaţii de dat în legătură cu protocoale şi cu acuzaţiile care au tot ieşit la iveală împotriva dumnealui. Iar în ceea ce priveşte poziţiile pe care le-a avut public în Statele Unite, eu cred că depăşesc atribuţiile unui ambasador. Ambasadorul, totuşi, teoretic, nu e nici politic şi nu reprezintă decât interesele statului român, nu ale unui om sau ale unui sistem", afirma Dragnea. 

Ulterior, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că decizia PSD de a cere Ministerului de Externe rechemarea de la post a ambasadorului României în SUA, George Maior, se impune, în condiţiile în care acesta “se implică în jocuri politice pe scena politică americană”. Tăriceanu spunea că “Maior a rămas cu anumite sechele de pe vremea când era director la SRI şi făcea jocurile politice”, iar asemenea comportamente ies din regulile diplomaţiei şi ele "se sancţionează într-un sigur fel: prin rechemarea ambasadorului la vatră".

Ambasadorul României la Washington, George Maior, fost director al SRI, afirma, recent, referitor la scrisoarea transmisă autorităţilor de la Bucureşti de avocatul preşedintelui preşedintelui american Donald Trump, Rudolph Giuliani, către oficialii români, în care cere verificarea protocoalelor secrete ale SRI, că acesta este un personaj „spumos şi combativ”, el reprezentând “expresia unui lobby iniţiat de anumite forţe” care vor să apere persoane din România cu probleme penale.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis că poziţia exprimată de ambasadorul României la Washington, George Maior nu a fost aprobată la nivelul Centralei MAE sau de Guvern, iar un ambasador al României ar trebui să fie preocupat "să reprezinte întotdeauna interesele statului român în statul în care este acreditat". În acest context, Ministerul preciza că îl va chema pentru explicaţii pe George Maior.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.