Ministrul Afacerilor Europene, George Ciamba, a declarat, vineri, că prezidarea mesei Consiliului Uniunii Europene a fost testul de maturitate al României şi reconfirmarea ataşamentului faţă de proiectul european. Ciamba a vorbit despre succesul preşedinţiei române la conducerea Consiliului şi le-a urat succes finlandezilor care preiau această funcţie la 1 iulie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrului Afacerilor Europene, George Ciamba, la transmis, vineri, un mesaj, la finalul Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene, în care apreciază că ”prezidarea mesei Consiliului a fost testul de maturitate al României şi reconfirmarea ataşamentului faţă de proiectul european”.

”Ne pregătim să predăm ştafeta Preşedinţiei Consiliului UE după şase luni intense, în care interesul european a fost etalonul succesului unuia dintre cele mai importante proiecte de ţară ale României. A fost un prim mandat complex şi ambiţios, unic şi ciclic în acelaşi timp. Unicitatea primei noastre Preşedinţii este dată de caracterul ei pilot, dar şi de provocările, cel mai probabil, irepetabile după 13 sau 14 ani. Pe 1 ianuarie 2019, am plecat la drum cu o promisiune: ”România va acţiona, în calitate de Preşedinţie a Consiliului UE, ca un veritabil mediator imparţial, pentru a genera soluţii în vederea avansării agendei europene”. Astăzi, pot să vă asigur, secondat de toţi partenerii noştri de dialog din Uniunea Europeană, că ne-am păstrat cuvântul. Multe dintre rezultatele foarte bune ale Preşedinţiei noastre se datorează, în primul rând, capacităţii noastre de a ne păstra rezerva de neutralitate”, a transmis George Ciamba.

Potrivit acestuia, succesul Preşedinţiei române la Consiliul UE este confirmat de cifre.

”Dimensiunea cuantificabilă, despre care am vorbit des în ultima perioadă - recordul celor 90 de dosare legislative închise, obţinerea de majorităţi calificate pentru avansarea unor proiecte sensibile şi stagnante, pregătirea Uniunii Europene pentru orice fel de deznodământ al procesului Brexit sau obţinerea unor angajamente ferme pentru parcursul european al Balcanilor de Vest – este vizibilă şi apreciată la scară europeană. Preşedinţia noastră a susţinut convergenţa şi coeziunea în Europa, avansând dosare pe teme precum piaţa unică digitală, directiva pentru gazele naturale, Uniunea bancară. A pledat pentru condiţii de muncă transparente şi previzibile şi pentru emisii reduse de CO2. A acţionat ferm pentru combaterea dezinformării şi asigurarea de alegeri libere şi corecte. A contribuit la obiectivul unei Europe mai sigure, prin promovarea unor dosare care îmbunătăţesc securitatea cărţilor de identitate sau care întăresc poliţia de frontieră şi garda de coastă la nivel european”, a mai transmis Ciamba.

Ministrul delegat susţine că Preşedinţia României la Consiliul UE a fost şi despre ”curaj, responsabilitate şi asumare politică”.

”Pe parcursul celor şase luni la conducerea Consiliului UE, România a contribuit în mod cert, prin acţiuni concrete, la consolidarea Uniunii Europene, un proiect care rămâne vital pentru bunăstarea şi siguranţa continentului nostru”, a mai transmis ciaba care a mulţumit tuturor celor care au contrinut la succesul Preşedinţiei române.

Acesta le-a urat succes finlandezilor preiau preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, la 1 iulie.

România a preluat, la 1 ianuarie 2019, entru prima dată, preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.