Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a afirmat că dacă motivul pentru care au fost devansate alegerile prezidenţiale din România a fost ca să îl împiedice să candideze, atunci este măgulit şi a menţionat că acest lucru înseamnă că reprezintă o miză atât de mare încât să fie dat peste cap calendatul electoral.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Mircea Geoană a fost întrebat, duminică, la Digi 24 dacă devansarea alegerilor prezidenţiale în septembrie este legată de faptul că l-ar putea împiedica să candideze. 
“Dacă ăsta a fost motivul principal, vreau să le mulţumesc pentru decizie. Vreau să le mulţumesc şi nu sunt ironic, cred că este foarte important ca românii să-şi aleagă preşedintele, viitorul preşedinte, într-o alegere despre preşedinte şi nu despre orice altceva. Deci, într-un fel, devansarea mie îmi face multă, multă plăcere să văd multă lume venind la vot când este cald şi frumos afară, vine mult mai multă lume la vot şi acasă şi în diasporă. Încă o dată încurajez lumea să se gândească serios şi să vină la vot în număr cât mai mare cu putinţă. A început acum pe 1 aprilie şi registrul electoral în diasporă pentru cei care vor să voteze prin corespondenţă. Fac un apel şi pe această cale să se înscrie cât mai mulţi”, a afirmat Mircea Geoană. 
El a adăugat că dacă acesta a fost motivul devansării alegerilor atunci reprezintă o miză atât de mare pentru a fi dat peste cap calendarul electoral al României. 
“Dacă acesta este motivul principal, sunt măgulit. Înseamnă că reprezint o miză atât de mare încât să schimbe, să dea peste cap calendarul electoral al României. Dacă sunt şi alte cauze, bănuiesc că sunt şi alte cauze, este decizia dânşilor şi cred că românii simt că este prea multă manevră politică fără să fie explicată. De ce devansezi localele? De ce le pui odată cu europarlamentarele? De ce devansezi prezidenţialele? Şi înainte ai vorbit non-stop, non-stop, primul tur de prezidenţiale, cu parlamentarele, tot soiul de combinaţii. Pare un fel de combinagială politică, dacă există cuvântul ăsta pe româneşte, care pare să nu aibă în atenţie interesul oamenilor, ci mai degrabă interesele înguste ale acestor oameni”, a declarat secretarul general adjunct al NATO.
Întrebat dacă ar putea candida la alegerile din septembrie, Geoană a răspuns: “Ce mă împiedică? E o ţară liberă. Care e limita de vârstă? Cred că am depăşit-o. Practic este o decizie care îmi aparţine. Singurul lucru pe care trebuie să-l evităm, şi eu şi secretarul general şi am vorbit cu Jens despre acest lucru e să nu plecăm amândoi în acelaşi timp. La el este clar că trebuie să plece pe 30 septembrie, sunt zece ani, prelungire după prelungire şi eu fac cinci ani deja de când sunt acolo, a trecut timpul foarte repede. De aceea la mine sunt două variante, pentru că la el este fix termenul, fie mai devreme, fie mai târziu. La cum arată lucrurile şi cu mutarea alegerilor în septembrie, evident că în această eventualitate plecarea mea va fi mai rapidă decât octombrie”, a declarat Geoană.
El a menţionat că dacă nu va candida atunci va mai rămâne o perioadă la NATO cu noul secretar general. 
“Dacă nu voi decide să revin în politica românească, pentru că sunt atât de multe oferte şi opţiuni pe care le am, deşi sentimentul de datorie începe un pic să cântărească mult mai greu, văzând ce se întâmplă cu ţara, asta înseamnă că eventual voi sta însoţindu-l pe noul secretar general în munca pe care o va începe de la 30 septembrie dimineaţa. Vom avea tranziţie de putere la vârful NATO şi, dacă eu voi pleca mai devreme sau mai târziu, o tranziţie şi la poziţia a doua din NATO unde bănuiesc că este şi acolo o competiţie foarte intensă. Cum e competiţie pentru locul 1, e competiţie mai ales pentru locul 2”, a mai afirmat Mircea Geoană. 
El a fost întrebat şi despre şansele lui Klaus Iohannis de a deveni secretar general al NATO. 
“Este o decizie care aparţine fiecărui stat NATO să-şi anunţe candidaturile, în ce modalitate doresc, nu este problema noastră să comentăm. Este singura decizie în care secretarul general şi cu mine nu suntem implicaţi. Nu e treaba noastră să ne alegem succesorii. Noi constatăm când se naşte consensul, discuţiile sunt deja avansate, se discută despre acest subiect de multe luni de zile. Se cam ştie şi din presa internaţională unde stau lucrurile ca exprimare de poziţii, dar încă o dată suntem absolut respectuoşi faţă de procedură, faţă de candidaturi”, a subliniat Geoană, care a adăugat că speră să fie clarificată această chestiune înainte de summitul NATO de la Washington.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.