Ministrul Familiei, Gabriela Firea anunţă marţi că zilele următoare se încheie consultarea publică pentru un document extrem de important, ghidul privind hărţuirea pe criteriu de sex şi hărţuirea morală la locul de muncă, care imediat va intra pe circuitul de avizare şi, apoi, în şedinţa de Guvern. Din păcate, am ajuns să impunem prin documente, ghiduri şi reguli lucruri care ar trebui să fie considerate normale, spune ministrul, arătând, despre cazul recent al parlamentarului care a recurs la gesturi reprobabile asupra partenerei de viaţă, că este şocant, mai ales când trebuie să fii un exemplu pentru alţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cazul recent al parlamentarului care a recurs la gesturi reprobabile asupra partenerei de viaţă este şocant, mai ales când trebuie să fii un exemplu pentru alţii. Sincer, sunt mâhnită că un demnitar al statului a putut face un asemenea gest. În Parlament nu au ce căuta astfel de persoane. Pentru multe femei, sărbătorile nu au fost nici fericite, nici liniştite! Agresivitatea se manifestă în toate categoriile sociale. Condamn cu fermitate orice abuz asupra unei femei sau orice gest care aduce atingere drepturilor şi integrităţii unei persoane! Să nu uităm că violenţa se poate produce în multe feluri, nu numai bătaia este de neiertat. Sunt şi multe cazuri de agresivitate psihică asupra partenerului de viaţă, care doare la fel de tare ca şi bătaia”, spune ministrul.

Gabriela Firea arată că ”dramatic este că de multe ori, în certurile dintre părinţi, la mijloc sunt copiii.

”Aceştia suferă, ajung să fie monede de schimb sau asistă, fără voia lor, la scene violente care-i marchează pentru toată viaţa şi pe care luptă să le uite ani de zile” mai arată ea. Ministrul Familiei anunţă că anul acesta continuă demersurile începute pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice.

”Sunt decisă ca Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse să facă totul pentru ca femeile din România să se simtă protejate. Am avut o şedinţa de lucru alături de Luminiţa Popescu, secretar de stat ANES, Anca Hendea, secretar de stat MFTES, Simona Butacu, subsecretar de stat ANES şi colegii mei din minister. Mă bucur că a fost aprobată de Guvern, la finalul anului trecut, Strategia pentru egalitatea de şanse. Este un document strategic important, iniţiat de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, prin Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între femei şi bărbaţi, cu sprijinul celorlalte instituţii ale statului şi societatea civilă”, spune Firea. Potrivit ministrului, ”educaţia este foarte important”.

”Ne propunem să ajungem în şcoli cu noţiuni despre egalitatea de şanse, evident cu acordul părinţilor. Cred că este important să-i învăţăm pe copiii noştri că avem cu toţii aceleaşi drepturi, că trebuie să fim buni unii cu alţii şi că orice cuvânt sau gest nepotrivit poate avea efecte pe termen lung. În plus, zilele următoare se încheie consultarea publică pentru un alt document extrem de important, ghidul privind hărţuirea pe criteriu de sex şi hărţuirea morală la locul de muncă. Imediat va intra pe circuitul de avizare şi, apoi, în şedinţa de Guvern. Din păcate, am ajuns să impunem prin documente, ghiduri şi reguli lucruri care ar trebui să fie considerate normale”, arată Gabriela Firea.

”Încurajez toate persoanele implicate în cazuri de violenţă domestică să anunţe autorităţile. Oricine poate apela Helpline 0800.500.333 pentru a cere ajutor sau să reclame cazuri de agresiune”, mai scrie ministrul în comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.