Fostul primar al Capitalei Gabriela Firea afirmă, marţi seară, că banii europeni pentru termoficarea din Bucureşti sunt ”ca şi pierduţi”, iar primarul Nicuşor Dan trebuia să prezinte stadiul atragerii acestor bani. Primarul nu poate face asta pentru că nici măcar nu a început. ”Dacă în noaptea aceasta încep, tot nu au cum să încheie până în septembrie 2023”, a afirmat Firea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Gabriela Firea a vorbit, marţi seară, la Antena 3, despre pierderea banilor pentru termoficarea din Bucureşti şi explicaţiile pe care ar trebui să le dea primarul general.  

Întrebată dacă banii sunt pierduţi, Firea a afirmat: ”Sunt ca şi pierduţi (...) domnia sa trebuia să răspundă astăzi foarte clar (...) am început, am lansat licitaţia pentru proiectarea şi execuţia noilor conducte de termoficare, care le vor înlocui pe cele vechi de 40, 50, 60 de ani. Vom folosi aceste fonduri europene nerambursabile de aproape 300 de milioane de euro obţinute de echipa fostului primar, pentru că ne preocupă pe toţi practic soarta bucureştenilor şi suntem în stadiul X. Domnia sa nu are cum să vină cu această explicaţie, pentru că nu a început, nu a demarat încă într-un an şi câteva luni procedura de licitaţie”.  

Fostul primar crede că este prea târziu pentru demararea procedurilor.  

”Dacă în noaptea aceasta încep tot nu au cum să încheie până în septembrie 2023, adică la anul, pentru că repet, licitaţia durează măcar un an şi jumătate minimum, iar proiectarea în sine fiind un obiectiv complex, durează minimum un an şi jumătate, deci fondurile se pot considera pierdute. Între timp, bucureştenii stau în casă în frig şi îşi aduc aminte de vremea lui Ceauşescu”, a mai declarat Firea.  

Aceasta susţine că, deşi ne plângem de lipsa banilor, când îi avem ”le dă cu piciorul”.  

”Noi ne plângem toţi ca ţară, comunităţi, oraşe, că nu sunt bani, dar atunci când îi avem aprobaţi imediat vorbim şi de facturi, le dăm cu piciorul. Dumnealui în acea postare, a afirmat, de asemenea, că este la zi cu plăţile către Termoenergetica şi Termoenergetica către ELCEN. Nu este la zi, nu a plătit factura pe noiembrie, pe decembrie şi aşa mai departe are 3 luni de întârziere, deci să nu se mai dea corect, corectul corecţiilor că nu este sub nicio parte corect”, a mai declarat Firea.  

Întrebată dacă mai are viitor sistemul centralizat, Firea a afirmat: ”Sistemul de termoficare centralizat este în primul rând, cel mai ecologic. Trebuie să ne gândim şi la mediul înconjurător”.  

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.