Prim-vicepreşedintele PSD Gabriela Firea a afirmat că guvernanţii pregătesc o tentativă prin care să fie impusă creşterea mascată a vârstei de pensionare până la 70 de ani. „O persoană care va fi obligată să opteze între pensie şi salariul de la stat este, de fapt, obligată fie să renunţe la dreptul constituţional de a munci pentru a-şi primi pensia, fie să se pensioneze mai târziu decât prevede legea, renunţând la dreptul său patrimonial”, a adăugat senatoarea PSD.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Râdem, glumim, dar e cât se poate de grav ce se întâmplā! Se pregăteşte o tentativă josnică prin care să se impună creşterea mascată a vârstei de pensionare până la 70 de ani. O persoană care va fi OBLIGATĂ să opteze între pensie şi salariul de la stat este, de fapt, obligată fie să renunţe la dreptul constituţional de a munci pentru a-şi primi pensia, fie să se pensioneze mai târziu decât prevede legea, renunţând la dreptul său patrimonial. Asta pune la cale guvernul austeritātii!!
 
Este o manipulare incalificabilă afirmaţia că un pensionar angajat la stat ar primi două venituri de la stat! Pensia nu este un venit de la stat! Statul doar restituie un drept deja câştigat prin contribuţiile plătite până la vârsta de 65 de ani. Acest drept patrimonial e garantat de Constituţie şi nu poate fi condiţionat în niciun fel.
 
Un pensionar din sistemul de contributivitate, care s-a pensionat la termen, este la fel de îndreptăţit să îşi primească pensia pentru care a contribuit, indiferent dacă lucrează la stat sau la privat sau dacă nu lucrează deloc.
Există doar două situaţii pentru care cumulul pensiei cu salariul nu poate fi permis:
 
1) în cazul pensionării anticipate (ceea ce indică incapacitatea de a mai munci din partea persoanei respective, deci nu s-ar putea justifica reangajarea nici la stat, nici la privat) sau 2) în cazul celor plătiţi cu pensii speciale (care nu au contribuit pentru banii primiţi drept pensie specială).
 
 
Efectele cele mai dure ale unei astfel de măsuri ar fi în primul rând un deficit uriaş de personal în rândul profesorilor şi medicilor din mediul rural, dar şi din mediul academic, pentru că mulţi dintre aceştia sunt peste vârsta de pensionare.
 
Apoi, ar fi o scădere semnificativă a competenţei în administraţia publică prin plecarea unor experţi cu multă experienţă care probabil vor renunţa la locul de muncă pentru a-şi primi pensia la care au dreptul. În concluzie, efecte negative pe toatā lumea!”, a scris Gabriela Firea joi pe Facebook. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.