Fostul primar general al Capitalei, Gabriela Firea spune că actualul primar, Nicuşor Dan, solicită ilegal creşterea preţului la căldură şi apă caldă, ea afirmând că nici acum, după un an de mandat, acesta nu este reprezentatul legal al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Termoenergetică Bucureşti-Ilfov.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Primarul general solicită ilegal creşterea preţului la căldură şi apă caldă! Nici acum, după un an de mandat, Nicuşor Dan NU este reprezentatul legal al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Termoenergetică Bucureşti-Ilfov. Serviciul public de termoficare a fost delegat Companiei Termoenergetică (fostul RADET) prin asociaţia de dezvoltare intercomunitară din care fac parte Capitală, oraşul Popeşti-Leordeni şi comună Chiajna. Dar, surpriză! Oficial, reprezentantul Bucureştiului şi preşedintele ADI Termoenergetică Bucureşti-Ilfov sunt tot eu”, a scris Firea pe Facebook. 

Ea arată că era nevoie doar de o hotărâre judecătorească pentru schimbarea reprezentantului legal.

”Cum solicită primarul Nicuşor Dan ANRE aprobarea unui nou tarif dacă, legal, nu poate semna hârtiile în numele ADI Termoenergetică Bucureşti-Ilfov? Dar pentru asta trebuie ori să ştii administraţie, ori să te informezi. Este evident că Nicuşor Dan nu este dispus să facă nici una, nici altă! Legea este foarte clară şi doar prin ADI Termoenergetică Bucureşti-Ilfov se poate stabili tariful pentru producţie, transport şi distribuţie a energiei termice. Nu o poate face primarul de capul lui, nici compania Termoenergetică (fostul RADET), nici măcar Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Ca să poate face orice pas, Nicuşor Dan trebuie să-şi aducă aminte de atribuţiile şi obligaţiile legale”, spune senatoarea PSD. 

Firea mai arată că ”tariful este expirat din noiembrie 2020, iar un an de zile primarul general nu a mişcat un pai”.

”Acum a fost sfătuit să ceară Consiliului General, ilegal, majorarea tarifului, pentru a acoperi pierderile acumulate într-un an. Mai mult, orice creştere a tarifului trebuie să aibă la bază un studiu de suportabilitate, aşa cum scrie negru pe alb în strategia de termoficare a oraşului! Degeaba creşti tariful de două ori, dacă bucureştenii nu-şi vor permite să plătească. Doar dacă avea avizul ANRE şi studiul de suportabilitate, Nicuşor Dan putea solicită ajutor de la Guvern pentru plata datoriilor sau pentru achitarea în avans a gazelor, aşa cum am făcut noi în ultimii doi-trei ani. A declarat ZERO datorii, a primit ZERO lei”, spune Firea. 

Potrivit acesteia, ”o creştere a preţului făcută după ureche şi doar pentru a acoperi un an de neputinţă poate duce la pierderea fondurilor europene”.

”Echipa mea a muncit peste doi ani la documentaţia pentru cele 300 de milioane de euro fonduri nerambursabile! Nicuşor Dan s-a grăbit să semneze contractul ţinut în sertar de guvernul Orban, dar într-un an nici măcar nu a început o licitaţie! Sistemul de termoficare din Capitală este de importanţă strategică, este infrastructură critică. Nu te poţi juca! Ai în mâini vieţile a milioane de oameni. E o ameninţare la securitatea naţională!”, scrie în postare Firea. 

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.