Ministrul Familiei, Gabriela Firea, anunţă că Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, prin Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, este partenerul Organizaţiei Salvati Copiii Romania într-o campanie de informare destinată părinţilor care muncesc în străinătate şi persoanelor în grija cărora au rămas copiii.Sunt aproape 74.000 de copii cu părinţi plecaţi peste hotare, mai spune oficialul, care precizează că pentru acest obiectiv, pe care îl consideră extrem de important, a înfiinţat la Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse un departament special care se va ocupa de problemele copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în afara ţării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Veşti foarte bune pentru copiii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate! Sunt aproape 74.000 de copii cu părinţi plecaţi peste hotare. Aproape un sfert au rămas complet în grija rudelor. Cu toţii trăiesc adevărate drame. Sunt suflete forţate să se maturizeze înainte de vreme. Prioritatea noastră este ca aceşti copii să nu sufere mai mult decât o fac deja, căci, cu siguranţă, chiar dacă părinţii, prin eforturi mari, au grijă de familiile rămase acasă, copiii simt profund lipsa oamenilor dragi. În afară de tragedia sufletească prin care copiii erau nevoiţi să treacă, mulţi au fost privaţi de drepturile lor în privinţa unei educaţii corecte, accesului la servicii de sănătate şi îngrijire corespunzătoare fiecărei vârste, din cauză că părinţii plecaţi nu îi declarau ca fiind lăsaţi în grija rudelor”, spune ministrul Gabriela Firea pe Facebook.

Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, prin Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, este partenerul Organizaţiei Salvati Copiii Romania într-o campanie de informare destinată părinţilor care muncesc în străinătate şi persoanelor în grija cărora au rămas copiii, anunţă Firea.

Ea precizează că, prin această campanie dorim să facem cunoscute modificările legislative care înlesnesc realizarea procedurii de delegare temporară a autorităţii părinteşti. În sfârşit, aceste modificări legislative vitale pentru copiii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate, intră în vigoare în urma insistenţelor noastre, după ce au fost amânate cel puţin doi ani. Aproape 21.500 de copii au ambii părinţi peste hotare, plecaţi pentru a căuta un trai mai bun.

”Am lansat această campanie de informare împreună cu Gabriela Alexandrescu, preşedinta Salvaţi Copiii România, Elena Tudor, preşedinta Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, secretarul de stat Doina Pârcălabu, secretarul general al ANPDCA Cristina Cuculas şi specialiştii Salvaţi Copiii. Le mulţumesc pentru participarea la eveniment şi pentru implicarea în această problemă importantă consilierului prezidenţial Sandra Pralong, secretarului de stat în Ministerul Afacerilor Externe Janina Sitaru, consilierului ministrului Educaţiei Octavia Borş, reprezentanţilor Ministerului Afacerilor Interne, DGASPC-urilor, autorităţilor locale şi tuturor reprezentanţilor instituţiilor prezente. În acest an am reuşit cu ajutorul colegilor parlamentari să modificăm în mod esenţial legislaţia. Practic, noile prevederi îi obligă pe cei care-şi asumă creşterea copiilor să o facă legal, iar copiii să beneficieze de toate drepturile pe care le au: acces la educaţie, servicii de sănătate, îngrijire adecvată fiecărei vârste”, a precizat ministrul Familiei.

Potrivit Gabrielei Firea, pentru acest obiectiv, pe care îl consideră extrem de important, a înfiinţat la Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse un departament special care se va ocupa de problemele copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în afara ţării. ”Lucrăm în continuare la Observatorul Naţional al Copilului, o bază de date care va cuprinde informaţii despre toţi copiii din România şi în special pe cei aflaţi în situaţii dificile. În paralel, aşteptăm proiecte din partea primarilor pentru realizarea reţelei celor 150 de centre de zi pentru care avem 50 de milioane de euro fonduri nerambursabile prin PNRR”, mai spune Firea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.